Restaurant-pavilion B13

Restaurant-pavilion B13

Architect
WW+
Location
Bertrange, Luxembourg
Project Year
2015
Category
Restaurants
Linda Blatzek photography

Construction of a restaurant-pavilion B13

WW+ as Architects

Integration into surrounding


The single-storey pavilion is located in the centre of Bertrange. In the context of a redesign of Bertrange’s centre, a new town square is created in close proximity to the town hall and the church with a neighbouring park. The discreet cubic body is located right on the boundary of the square and the park. With its basic dimensions of 28m x 11m, it acts as a mediator between these two key urban features.


Design concept


The pavilion has a terrace facing onto the park, measuring approximately 300 m² and able to accommodate a total of approximately 60 seats. Boasting an open kitchen area, the concept of the restaurant prides itself on providing not only a taste adventure, but also a visual experience of food preparation.The clear rectangular form sets itself apart from the square through a gap, thereby underlining its independence. The use of clear forms and the restricted use of just a few materials are distinctive. The cool simple outer shell is in contrast to the bright, radiant inside. Like a cut-open fruit the pavilion allows a glimpse into life on the inside. The generous glass surfaces create a flowing connection between the inside and the outside.All fixed furnishings, such as the kitchen, the bar, the toilet facilities and the storage areas are grouped into one volume and form the southern outer wall. The ceiling and the floors feature natural and simple materials, such as plasterboard ceilings and genuine wood parquet flooring, while subtly blending into the background. The seats in the restaurant are arranged along the glass façade, offering generous views both in and out. The pavilion’s motto is ‘To see and to be seen`.


Construction principle and materials


The large-scale external south wall and the spacious inner core allow, with the help of covers, for a massive ceiling panel freely projecting on the edge, thereby creating a three sided unsupported glass façade.


The outer shell consists of a one-sided rear-ventilated façade featuring black ceramic plates and peripheral, three-sided glazing. The flat roof is covered with a sheet and grey stone chippings.


Interior


The floor of the dining area is laid with an oak parquet that radiates warmth; in contrast, the walls are painted in warm natural tones. The ceiling has suspended acoustic panels with scattered holes. The kitchen and the serving area feature ceramic and stainless steel work surfaces. The bar counter top is made of wood.


Energy concept


To assess the three-sided large glass surfaces in the east, west and north, a solar position analysis was carried out to ensure the quality of the indoor climate.The pavilion’s energy category is C.

Share or Add Restaurant-pavilion B13 to your Collections
Project Credits
Calgary Airport
next project

Calgary Airport

Airports
Calgary International Airport (YYC), Airport, Calgary, AB, Canada
View Project