Restructuration of the school canteen of la Bruyère high school

Restructuration of the school canteen of la Bruyère high school

Architect
sam architecture
Location
Versailles, France
Project Year
2015
Category
Secondary Schools
SAM Architecture © Charly Broyez

Restructuration of the school canteen of la Bruyère high school

sam architecture as Architects

La Bruyère high school is composed of four buildings erected at different times. The school canteen was achieved in 1980 as an extension of the historical building constructed at the end of the nineteenth century. As the high school is built on a steep slope site, the canteen is half buried and enlightened only by zenithal openings. The purpose of the operation is the kitchen’s upgrading, the creation of a second line of distribution to respond to an increase of requests and the refurbishment of the teachers and students’ refectory. The school restaurant takes place in a 70m long, 14m wide and 6m high volume divided into three parts : the kitchen East, the refectory West and in the center the distribution line, the laundry and access to garden by the roof terrace.


The main asset of the project is the realization of a mezzanine at the center of the volume: first it allows spreading the flows coming from the roof of the refectory on both lines of distribution and avoiding crossing flows out of the restaurant, while ensuring continuity between the kitchen and the canteen for the staff. Afterwards, the mezzanine provides an additional relaxing and meeting space, offering a stunning view on the refectory throughout large windows. The project stands out for the implementation of two wooden parts, in birch precisely, defining the atmosphere and different spaces: on one hand, the balloon frame false ceiling that connects the refectory with the mezzanine and on another hand, the alcove which forms the teachers’ dining hall.


These two elements aim to qualify each space in a different way while providing a reading of the existing volume the widest and most generous way possible. This is why, the teachers’ dining room was designed as a cocoon within the students’ refectory, a cocoon formed by a two meter high furniture both visual barrier and seat. Meanwhile, the false ceiling is lowered as if it was drawn above the alcove, providing more privacy to this space and improving the acoustic features. The game between the two components, ceiling and alcove, offers an alternative to the traditional partitioning by proposing a richer and more subtle relationship between the two refectories, redefining thereby the concepts of intimacy and communication.


The expression of raw materials – colorless varnished wood, polished concrete floor et galvanized railings, the care given to their implementation as well as the visibility of the structure and of the technical bodies express the particular attention to the raw material, the one that was already there, the one used to build and which is too often hidden from public view. The ceiling is like a veil that shows what is going on behind the scenes. To achieve the complex geometry of the false ceiling and the alcove in an economic way, these works designed in 3 dimensions were assembled with flat elements, cut digitally in simple plywood panels and aluminum foils. All along the shipyard, a close collaboration between the craftsmen, the architect, the project office and the users was necessary, both for the manufacturing of specific elements and for the realization of an earthenware fresco drawn by the students and carried out by the tiler.


Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More