Rue Camille Claudel
Stéphane Aboudaram - WE ARE CONTENT(S)

Rue Camille Claudel

Hamonic+Masson & Associés as Architects

In the history of architecture it is rare to find examples of roads built entirely by the same architect. During the buzz of Ré-inventer Paris, Inventons la Métropole and other international architecture competitions, the Camille Claudel project primarily poses the question of scale. The trauma of the Grands Ensembles has prevented a unitary approach in architecture today. We often see urban projects divided into ‘slices’ of 50 to 60 houses under the guise of “architectural diversity.” This approach is often detrimental as it lacks consideration for town and city planning. Hamonic+Masson & Associés won the Camille Claudel project in 2013 having proposed a global and unitary strategy, which incorporated architectural diversity with evident character. Here diversity is a question of form and typology, and not simply style.

A demonstration.


The project is organised around seven buildings on two separate plots linked by a public road. The site has its constraints, including the local flood prevention plan, building area restrictions, required transparencies and the local urban plan. However it also has its advantages such as unobstructed views of the Seine, the nearby park, the surrounding new and developing neighbourhood and the site’s proximity to the riverbank. Each building has its own character but remains linked to its neighbouring structures. The morphology of the buildings develops in a way that provides each apartment with multiple views of the Seine and maximum sunlight exposure. The buildings interact with one another in a way that creates collective spaces overlooking the new road.


The buildings are raised off the ground in order to allow the eye to wander between the structures and let the natural light penetrate the site. These open ground floors are connected to each other via the road. The physical and visual network of entrances becomes a unifying social link. The sequence of housing entrances is designed as interior prolongations of the road’s exterior space. The hallways become transparent spaces with dual aspect views. The voids between buildings and the road are landscaped in order to create a large, planted, communal garden. Plants are chosen depending on location and exposure. The extension of public space is at the heart of the system, and is a concept that will create a strong link between shared spaces, the road and the project.


One of the big questions in collective housing is that of repetition. How can we avoid this feeling in a programme of 330 apartments? (60% privately owned, and 40% social housing.) The apartments are stratified but must offer quality and uniqueness. We have responded to the search for identity within the collective and provided differentiation by proposing multiple, varied exterior spaces. Furthermore, we have designed numerous typologies with the majority of apartments benefiting from a southwesterly orientation and views of the Seine. The buildings directly facing the river have been designed to give a strong signal of Metropolitan scale.


Each building develops a linear balcony running along the length of the apartment providing each home with a vast exterior space. These spaces are finished differently depending on their location:


Conservatories facing the Seine, providing a view but protection from the noise of the busy road.

Full-height metal work preventing overlooking from the road or public spaces

Balustrade railings


The buildings are sculpted in a way that favours maximum sunlight exposure and provides views overlooking this incredible site. They are clad in metallic lace with varied motifs, which give an identity to this new neighbourhood. This detail on the facades was the opportunity to give the project an identity. In the Metropolitan skyline the lacelike panels vary according to the time of day, the weather and the seasons. The different elements will resonate, as certain locations will absorb light while others reflect it. This is an essential element of the project. Architecture is condemned to be static but different staging and cinematic measures can render the buildings dynamic, lively, provocative and can also evoke multiple sensations.


Subtly playing with framework and motifs within the unity of light and luminous tints, the project gives a refined image. However it is simply the assembling of simple materials which, when superposed and enhanced with graphics and precision, engender a poetic quality. The facades glisten and play with light and orientation. This new neighbourhood shines day and night, providing the city with a new, lively and dynamic landmark.

 

An atmosphere.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersAlucoil
ManufacturersOtis
Product Spec Sheet
Manufacturers
by Alucoil
Manufacturers
by Otis
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More