Sant Pau Hospital‘S Research Institute In Barcelon

Sant Pau Hospital‘S Research Institute In Barcelon

Architect
PichArchitects

2BMFG arquitectes
Location
Sant Quintí, 75, 08041 Barcelona | View Map
Project Year
2018
Category
Research Facilities

Hospitals
Aldo Moretti, Picharchitects / Pich-Aguilera I Sant Pau.
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersFlexbrick S.L.
High resistance interior boards Equitone
ManufacturersBreinco
Roof tank Danosa
ManufacturersDragados
SuppliersNOTSON acoustic

Product Spec Sheet
High resistance interior boards
Manufacturers
by Breinco
Roof tank
by Danosa
Manufacturers
Suppliers

Sant Pau Hospital‘S Research Institute In Barcelona

PichArchitects as Architects

The new Research Institute of Hospital de Sant Pau is a building conceived as a technological infrastructure with parameters of global sustainability. This gives a high comfort and functionality, an optimal environmental behavior, the reduction of costs and consumptions -both of materialsand energy- and an optimal functionality considering the entire life cycle, both of the materials and of the building itself.


The building is organized with clear geometry volumes that act as mediators between the city’s road layout and the hospital, becoming one of its main accesses.


The facade is simple and efficient, based on sandwich panels with good insulation. These panels are protected by a technological ceramic skin as a latticework, with the same chromatic range as the historic pavilions of the modernist hospital. This skin produces a drastic reduction in energy demand (in a building with very significant thermal internal loads). In turn, it allows the entry of natural light and views and guarantees privacy to researchers.


Each floor consists in a rectangle of 80m x 11m without pillars or vertical downspouts, providing great flexibility, flanking an axis of 3m that houses all the fixed elements (stairs, patios, elevators, facilities, bathrooms). These spaces are divided only with screens and partitions, which can be modified with great ease and can berth every 1.25m to the façade without affecting it. These elements allow the building to be easily adapted even to substantial changes in use.

Flows relating the different uses have been carefully studied, in order to place them in the most advantageous situations. The most frequent routes are as short as possible. The incompatible routes are segregated, and it is provided wide interrelation spaces, well lit, allowing group meetings. These measures have allowed us to reduce the planned area by increasing flexibility and maintaining the functional program requested.


The construction systems are dry mounting, both the façade ceramics (Flexbrick), the fiber cement partitions, which allow to avoid supplementary railings and where the installations can be fixed (Euronit), the photocatalytic concrete base to the street that cleans the air of the city (Breinco), the vegetal cover water tank that allows to collect rainwater and use it for irrigation and toilets (Danosa) ...


Currently obtaining the LEED Platinum environmental certificate for this building.

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More