Sengkang Health Campus

Sengkang Health Campus

Architect
DP Architects
Location
110 Sengkang E Way, Singapore 544886
Project Year
2018
Category
Hospitals
DP Architects

Sengkang Hospital Campus

DP Architects as Architects

The design of Sengkang General and Community Hospitals was conceived with the purpose of harmonising the various components of the integrated regional hospital project – comprising a general hospital, a community hospital, and specialised outpatient clinics – into a seamless and unified, fully comprehensive medical campus.

The design expanded on a host of proven hospital successes, to create a holistic solution that provides patient-centric spaces in a friendly, healing environment with clear, efficient way-finding: for instance, patients, staff and visitors each have separate routes to prevent infection.

The complex supplies Singapore’s health system with an additional 1,400 hospital beds, aimed to be flexible, with capabilities of providing acute care, as well as intermediate and long-term care.

The ‘Community Heart’ on the first storey, with various facilities, cafes and retail outlets, fronts the main entrance with an open courtyard and a vibrant pedestrian concourse with soft and hard landscaping. Accessibility to the ‘heart’ is further encouraged by extending pedestrian links to neighbouring areas and Light Rail Transit. Public outdoor spaces are complemented by training facilities, multipurpose rooms and a lecture theatre which may be used for public and community engagement events.

Similarly, the ‘Wellness Garden’ on the fifth storey roof introduces a green oasis in the urban environment. The landscaped garden presents a friendly and therapeutic setting for patients, visitors and staff.

The ward blocks ‘float’ above the podium floors, allowing glimpses of the Wellness Garden from outside the hospital. These kelong-inspired ward blocks, stepped sections and pocket courtyards encourage the filtering of natural light into the deeper parts of the podium.

The separation of the main ward blocks from the podium diminishes the overall scale of the project. This gives opportunities to create a strong, unique architectural identity and distinguish the main components to aid orientation around the campus.

Project team
Landscape Architects
Jodrell Bank observatory
next project

Jodrell Bank observatory

Research Facilities
Macclesfield, United Kingdom - Build completed in 2012
View Project