Sibipiruna’s House

Sibipiruna’s House

Architect
Studio Otto Felix
Location
Jóquei Clube, São Paulo, Brazil
Project Year
2019
Category
Private Houses
Denilson Machado - MCA estudio
Product Spec Sheet

ElementBrand
MarbleArthus Mármores e Granitos
Flooring and Coatings in TravertinoDi Marmore
Furniture and DecorDpot
Furniture and DecorLoja Teo
WoodworkTerra Conttemporanea

Product Spec Sheet
Flooring and Coatings in Travertino
Furniture and Decor
by Dpot
Furniture and Decor
Woodwork

Sibipiruna’s House

Studio Otto Felix as Architects

Otto Felix, an architect known for the singular and expressive lines that emerge from his sketches, is present at CASACOR São Paulo 2019, which this year takes as thetheme ‘Planeta Casa’ in Jockey Club. In a unique way, the professional translated the concept of the event through an address of 250m² that breathes straight lines and mixes, harmonically, a rustic side with the epitome of the contemporaneity.

 

Casa das Sibipirunas, divided into a living room with fireplace, kitchen and a suite with closet, instigates a more reflective and disconnected dwelling, where the proposal for a simpler life was established as a reference. Proposing a contemporary architectural project that, in technical terms, can be considered light and ease to perform, the residence was based on three main elements: glass, plaster and Roman travertine.

 

The strong presence of these materials reinvents the concept of country house and brings a much more modern, minimalist and famous re-reading. Created by means of structural pieces, or commonly called metal beams, with glass closure in the remaining spaces, the house had the work executed by Lock Engenharia, and integrates with two trees that already existed in the place, to which poetically and organic, baptized the environment.

 

At the entrance, the visitor is guided by a wooden walkway and a green garden, providing a tropical reception, rich in bossa and contemplation. The landscaping, signed by Daniel Nunes, is still perpetuated by the interiors thanks to the transparent architecture designed by Otto. The ceiling, in gypsum slats, allows the entrance of sunlight and creates an interesting play of light and shadow. At night, the lighting that permeates the pillars of the building creates a scenic atmosphere and highlights the structure of the environment.

 

The living room has a fireplace, which welcomes and displays by fire, a vital element that contrasts past and present. By Kamy’s carpet delimits the place, breaking the paradigm in the presentation and division of the spaces, which talk to each other with carefully selected furniture and arranged with similar proportions of comfort and sophistication.

 

The furniture is a separate chapter: elegant and sober, with darker and warmer tones, which  interact with the rest of the composition of the project. The dining table with brass feet and rustic imperial coffee granite top, for example, is an original drawing of the architect.

 

To tie the concept in a unique way, the architect used elements and works that already existed, or that were created especially for the show, of local artists. Ceramic vases, by CacáDeleva, tapestries made by Juliana Maia, and rendered by TidaRicco, for example, complete the narrative. In addition, paintings with plaster cast, still from Cacá, create an artistic intervention that brings us back to childhood and simpler times, through elements such as figurines, pasta rolls and flowers. Each one with its singularities, transgress the fragility of the times.

 

Inspired by the solutions of the 40s and 50s, Otto brought as a reference the red ceramic shards floors found in old buildings in the city of São Paulo. What was fashion at the time and sold more than the pieces of tile itself, was eventually forgotten and replaced. The architect recreated the paging with shards of Roman Travertine, from the reuse of leftovers from a marble. Besides presenting one of the sustainable facets of the project, it still constitutes the minimalist bench of the cuisine, making it a kind of ruin that is confused with an artistic intervention. The locksmith’s doors, store the appliances and cabinets in an elegant and subtle way.

 

The master suite also features designer pieces such as the headboard and base of the bed, as well as the large suede-clad closet, divided between niches and shelves. The bathroom follows the concept of ruin and is born organically from the floor, framing the box and the Decasink. A large mirror appearing in the background creates the sensation of seeing a rising or setting sun, depending on the moment it is seen, and completes the décor of fine touch.

 

Material Used :

1. Lock Engenharia – Construction and Manpower
2. Terra Conttemporânea – Woodwork
3. Di Mármore – Flooring and Coatings in Travertino
4. Arthus Mármores e Granitos – Marble
5. Loja Teo – Furniture and Decor
6. Dpot Objetos – Furniture and Decor
7. Carolina Delleva – Ceramics and Paintings
8. Blumenfee Floricultura – Floriculture
9. Juliana Maia - Tapestry
10. Heloísa Crocco – Work of Art
11. Galeria Beto Carrazoni - Work of Art by Tida Ricco
12. Galeria Vermelho – Work of Art by Nicolás Robbio

Project team
Landscape Architects
Construction and Manpower
Fosbury & Sons Co-Work
next project

Fosbury & Sons Co-Work

Restaurants
Antwerp, Belgium - Build completed in 2016
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter