St. Genevieve's School

St. Genevieve's School

Architect
Taillandier Architectes Associés
Location
Saint-Jory, France | View Map
Project Year
2020
Category
Primary Schools

Secondary Schools
Roland Halbe

St. Genevieve's School

Taillandier Architectes Associés as Architects

The project consists of the construction of a school including classes ranging from nursery school to high school as well as the school administration and canteen (total capacity of 1000 students).

Saint Genevieve’s school was previously located in the centre of Saint-Jory. The classes, spanning from primary school to middle school, where housed in rundown and restricted buildings no longer conform to current safety regulations. Urban renewal projects for the historic centre, as well as the opportunity to move the town hall into the historic buildings occupied by the school, cemented the project to relocate the school to a more modern and spacious location.

The new site chosen is located within a larger urban project between the route de Paris and the chemin de Ladoux, two main axes connecting the south-east of Saint-Jory to the city centre. The urban project offers new roads, lined with trees and integrating foot and cycling paths, as well as a vast urban park, creating a new mixed-use neighbourhood with landscaped connections and urban spaces.

The school project is composed of a unique U-shaped volume, of which two flanks are composed of two storeys whilst the flank along the main road rises to three storeys. One of the main concerns in a school such as this, combining classes of all ages, is managing the logistics of access and flows of different age groups, creating two different entrances, one for primary school and one for secondary school. Three entities can thus be identified, composed of the primary school, the secondary school and the shared areas, all three interconnecting. The proposal of the project is to connect the two school units via the common areas through the use of a U-shaped building offering a sheltered school courtyard for recreational areas whilst creating a compact masterplan.

The secondary school is thus located in the flank along the route de Paris where the urban façade opens onto the main road, whilst the primary school is located in the flank set back and opening to the calmer side of the new neighbourhood. All the common and shared areas are located in the central flank so as to interconnect the two school units. In the north-east flank, the nursery school is located on the ground floor and the elementary school on the first floor. In the central north-wets flank, the ground floor is dedicated to the school canteen whilst the first floor combines the library, the religious study as well as the administration and teachers’ lounge. The final flank along the main road houses all the classes of middle and high school.

The two main entrances are located at the junctions of the three wings, and are connected by a covered walkway creating a visual connection between the two entrances. They are also accentuated by double height recesses set back in the main volume so as to offer a covered forecourt.

The main volume is otherwise simple and understated, rising to three storeys on the main road and only two storeys on the other side connecting the residential neighbourhood.

The architectural expression is simple, using horizontal lines to connect the different functions, sequenced by the repetition of the windows and the use of openwork brick sections playing with light and shadow.

The façades are constituted of concrete strips, of which the horizontality is accentuated by the continuous concrete window sills. The white concrete brick and openwork allows a soft natural light to penetrate the building whilst playing with light and shadow on the façade. The consistent repetition of windows sequencing the facades create a sense of tranquillity and stability.

Read story in Français

Featured Projects
Latest Products
News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills
5 Dec 2022 News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills

Immersed in a beautiful and hilly California landscape, Suspension House by Fougeron Architecture is... More

IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site
5 Dec 2022 News
IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site

Located in the northern part of Mérida (Mexico), The School of Business and Banking (EBC) by... More

Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More