Studio Sitges

Studio Sitges

Architect
Olson Kundig
Location
Sitges, Spain | View Map
Project Year
2010
Category
Private Houses
Nikolas Koenig
Product Spec Sheet

ElementBrand
painting9 Colors
Audio systemDigital Luxe
Wood floorsEbony and Co. Wood Flooring
Electrical and PlumbingJoan Figuearas
SteelMetalisteria Mecrimar
Garage doors and gatesPortes Joan Rius

Product Spec Sheet
painting
Audio system
Electrical and Plumbing
Garage doors and gates

Studio Sitges

Olson Kundig as Architects

Studio Sitges is a live/work space for a photographer and his family. Located three blocks from the Mediterranean Sea, the building captures the casual energy of this cosmopolitan beach town thirty minutes from Barcelona.


The house is zoned vertically, with two large below-grade photography studios anchoring the building, a main floor for entertaining both large and small groups, and private areas above. A glass elevator moves between floors and culminates in an intimate rooftop atelier. Kundig describes the whole house as a studio—a space in which things can happen.


A custom-designed wall and gate of rough concrete and weathered steel pushes the boundaries of the design out to the street. The gate rolls away to reveal a garage and a steeply sloping driveway leading down to the studios. Large panels of COR-TEN steel arch from the ground over the facade to form part of the roof; the entrance to the house is via a tall steel pivot door, inset with a pilot door.


The underground, double-height photography studios are strikingly raw. In both, cycloramas enable the illusion that the studio floor stretches into infinity. Cars and large pieces of equipment can drive directlyinto the space. Support areas include a glass-floored viewing area on a mezzanine overlooking the studios, as well as separate dressing, makeup, and spa areas. The studios are wired so that in-progress shoots can be viewed around the world.


The design of the ground floor takes advantageof the mild climate, using sliding and pivot doors to maximize indoor/outdoor living. On the second floor, an interior bridge spans the space and connects the master suite with the other bedrooms. The master suite cantilevers over a dining terrace, while a guest suite opens onto a roof deck and planted roof overlooking the lap pool.


Throughout the house, low-maintenancematerials such as COR-TEN, concrete (board formed and cast in place), and mild steel give the home a handcrafted feel. At the top of the house, an atelier with indoor and outdoor space offers the home’s only view of the sea. At night, the atelier combines with the glass topped elevator to appear like a beacon when lit.

Share or Add Studio Sitges to your Collections
Project Credits
Semi-Detached Houses in Calçada dos Mestres
next project

Semi-Detached Houses in Calçada dos Mestres

Private Houses
Rua 1, Calçada dos Mestres, Lisboa, Portugal - Build completed in 2018
View Project