Taiyuan FAB Cinema

Taiyuan FAB Cinema

Architect
X+Living
Location
Taiyuan, Shanxi, China | View Map
Project Year
2021
Category
Libraries
SFAP

Taiyuan FAB Cinema

X+Living as Architects

In this post pandemic era, operation of cinemas and future development of film industry has become a hot topic in current society. After a long period of business close-down and limiting audience capacity due to the pandemic, a problem gradually appeared in front of the public – cinema owners should have done a deeper analysis on how to develop their cinema’s commercial value and expand its features in order to adapt to the rapidly changing society. 

photo_credit SFAP
SFAP

Last year, we created another FAB Cinema in Xi’an and brought the scenes behind the big screen into the public space. This time in Taiyuan IF Center, FAB Cinema collaborated with Zhongshuge to create an innovational cinema experience, and we are invited to design this cross-brand project.

Designing a cross-brand space is not simply about mixing features of two brands together. The designer integrated cultural aspects of both brands together organically, using humane sentiments of the bookstore to elevate brand value of the entertainment space, at the same time maximizing both spaces’ social features to bring customers a different experience.

photo_credit SFAP
SFAP

On the fifth floor is the ticket office of the cinema, but also the reading hall for Zhongshuge. Concise outline of the bookshelf wall creates a ceremonial reception space, which also weakens the commercial atmosphere of the space. Wooden material with metal cover creates an exquisite feeling. It provides a unique way for audience to kill time before the movie.

In the lecture hall, bookshelves adopt a step-down design and creates an abstract mountain shape, it helps achieve functions such as seats, stairs and displays naturally. The space is not only able to host book related events, but also is the perfect place for hosting various activities regarding movies culture.

photo_credit SFAP
SFAP

After the movie, audiences can grab a cup of hot drink in the café of Zhongshuge and have a chat about the movie they were enjoying. This is an exclusive after party for movie fans. Inspired by the mountain surrounded local landscape, the designer used white triangular geometric shapes to create mountains and formed a cave filled with knowledge.

In the Children’s Area, designer used movie related elements such as projector, video recorder and film to create a fun little world, playfully highlights the theme of the place. 

photo_credit SFAP
SFAP

In the corridor leading to the cinema from the bookstore, designer rearranged the arches in the 10 meters high space and formed a perspective with strong visual impact. The up and down stream traffic flow design cleverly separates the movie viewers from the book readers, preventing them from interfering with each other. 

Wood materials used in the project are all Level A fireproof, which not only highlight the aesthetics, but also guarantee safety. The space’s fine texture combining with the overall warm tone creates a cultural accumulating atmosphere. The design creates a positive flow for customers in different commercial spaces, it activates a new business model for cinemas, at the same time provides an upgrade of the “retail + entertainment” model for the renaissance of physical bookstores. 

photo_credit SFAP
SFAP
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More