Product Spec Sheet

ElementBrand
LightingZumtobel Lighting Gmbh
WaterproofingSika
SanitaryGeberit
SanitaryArmatron
WaterproofingBauder
WaterproofingFoamglas

Product Spec Sheet
Waterproofing
by Sika
Sanitary
by Geberit
Sanitary
Waterproofing
by Bauder
Waterproofing

TANZHAUS ZÜRICH

Estudio Barozzi Veiga as Architects

The project seeks to reactivate the promenade along the Limmat River, transforming and redefining the current residential conditions of its location. In this way, the building is defined as a simple and tiered volume of space integrated into the slope and barely noticeable from the outside. An element that enables a new public space to be generated on its roof and that connects the existing itineraries at different levels that intertwine along its bank.

 

The transformation by Barozzi/Veiga had sensitively addressed the listed building ensemble. By precisely incorporating the replacement new building into its environment, the project skilfully combines old and new.

 

The building resolves the relationship with its surroundings through the definition of its main façade. Composed through the repetition of a singular element, that enables the building to be integrated into the Limmat’s urban environment, the triangular openings characterize the main interior spaces of the building, and singularize its visual impact through the vegetation along the riverside, providing the Dance school with a distinctive identity.

 

The programme is clearly organized across two levels, separating private uses on the upper level from public uses on the lower one. This division permits, firstly, different accesses, which activate the circulation around the building, and secondly, work with different scales on the two levels, reinforcing the building’s public nature at the level in direct contact with the Limmat.

 

At the lower level, the main foyer runs over the entire length of the façade and gives access to the production rooms and the main multifunctional hall. This space, which spans two storeys, is provided with daylight on the side. The upper level accommodates the Tanzhaus offices and backstage spaces.

 

The project by Barozzi/Veiga consists in a new cultural building for the city of Zürich, which reflects the importance of the Tanzhaus as one of the most important centers for contemporary dance in Switzerland.

Share or Add Tanzhaus Zürich to your Collections
Project Credits
Building physics and Minergie consultant
Façade consultant
Hebebühne
Services engineers
A.A. Hijmans van den Bergh building Utrecht University
next project

A.A. Hijmans van den Bergh building Utrecht University

Universities
Utrecht, Netherlands - Build completed in 2005
View Project