The Elemental House

The Elemental House

Architect
Modo Designs
Location
Ahmedabad, Gujarat, India | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Bharat Aggarwal
Product Spec Sheet

ElementBrand
Wooden flooring Pergo
PaintsAsian Paints
Outdoor lighting fixtureChangi
Door hardware HETTICH
Door hardware KICH Architectural Products
Toilet sanitaryware, Toilet cp fittings Kohler

Product Spec Sheet
Wooden flooring
by Pergo
Paints
Outdoor lighting fixture
by Changi
Door hardware
by HETTICH
Door hardware
Toilet sanitaryware, Toilet cp fittings
by Kohler

The Elemental House

Modo Designs as Architects

This house situated in one of the developing parts of north west Ahmedabad is a dwelling place for three generation of a family. The site has linear proportions with an existing neem tree on western part, and the house layout exploits this linearity of the site through a unique organization of three layers of open spaces, the front garden, the central courtyard and the backyard.

 

Essentially the spaces are around the central open courtyard that lets the natural light and ventilation within the spaces and connects the spaces to the natural elements.The central court is open ended on north and is a contemporary interpretation of the traditional enclosed courtyard of Indian dwellings.

 

The ground floor houses the living, dining and kitchen areas alongwith parents bedroom and drawing area towards the front garden.The first floor is segregated into two zones with west part belonging to the elder son and his daugher while the east part is for the younger son and his kid. This floor is released through outdoor terraces from each of the son’s rooms. These terraces become private spaces for both the sons and encourages a lifestyle that connects to the natural elements.

 

The second floor located in south east part houses the entertainment room with a small terrace. This floor is located such that it is not much visible from court and front west side garden and thereby scales down the house.

 

The material uses externally are exposed concrete, mandana stone cladding, wood panelling and door windows, creating mostly an earthy palette. Internally the ambience is in contrast and   more finished with natural stone flooring, white painted walls and ceiling.

 

Material Used :
1. wooden flooring - Pergo
2. Toilet tiles - Nexion
3. Toilet sanitary ware - Kohler
4. Toilet cp fittings - Kohler
5. door hardware – Hettich and Kich
6. kitchen chimney and other appliances - Siemens
7. Outdoor lighting fixture - Changi
8. Indoor lighting fixture - Xion
9. Customized loose furniture – Techtona Grandis
10. Paints – Asian Paints

This story is available in multiple languages
Share or Add The Elemental House to your Collections
Project Credits
Restaurant CVCN
next project

Restaurant CVCN

Restaurants
Costa Nova, Gafanha da Encarnação, Portugal - Build completed in 2020
View Project