The House of Casper Faassen

The House of Casper Faassen

Location
Leiden, The Netherlands
Project Year
2016
Category
Private Houses
Alexander van Berge

The House of Casper Faassen

ZW6 | Studio Jeroen van Zwetselaar as Interior Architects

Art does not necessarily serve a meaning and purpose, and rather aims at the emotions of the viewer or creator. Design stands for aesthetic and intelligent functionality. The example of the redesigned home of the artist Casper Faassen demonstrates how the result of close cooperation between these two specialist areas can be seen.

 

Casper wanted a new home for himself and his family in the atmosphere of a studio. Jeroen van Zwetselaar is the interior designer who has fulfilled this wish. For Casper, he transformed the large semi-detached house from the thirties, which was largely demolished, into a light-filled, creative location. The result of the renovation is a consistent mixture of old and new: many original elements have been retained or reworked to radiate not only charm but authenticity.

 

Each room is designed for its advantages and special features. An ornate glass door, which previously separated the living room from the kitchen, now forms the entrance to the lower living area and allows the observer to look at the stone wall, which is hung with photographs and drawings. The modern fireplace, hanging from the ceiling, is like a welcoming greeting to the cozy world of the family. Next door, the contemporary kitchen is set in a white cube, in direct contrast to the adjacent old stone walls and wooden beams on the ceiling. The concrete floor, which extends over the entire level, is covered by various kelim rugs and lamb skins.

 

The corner of the room, which opens from the living room area, gives the impression of a childhood dream come true: In the middle of a small houseplant jungle stands a pink armchair and above it hang two gymnastic rings, on which Casper's daughter often swings back and forth.

 

The home of the artist could not be more authentic, and that is precisely the goal of Zw6 | Studio Jeroen van Zwetselaar: to create a place where the client returns home to his own world.


Materials used:

1. Concrete floor

2. Old brick wall

3. Bluesteel kitchen

4. Old ornate glass doors

5. Dining chairs: Flow, design of Jean Marie Massaud voor MDF Italia

6. Lamp above dining table: Proplamp | Margje Teeuwen and Erwin Zwiers

7. Several art by Casper Faassen

Project team
Product Specifications
BrandCategoryProducts
MDF ItaliaMDF ItaliaDining chairs
proplampproplampLamp above dining table
De Verkenner
next project

De Verkenner

Apartments
Al-Masoedilaan 2-142, Netherlands - Build completed in 2016
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter