The Rub' al Khali OCULUS

The Rub' al Khali OCULUS

Architect
AIDIA STUDIO
Location
Abu Dhabi - United Arab Emirates | View Map
Category
Hotels

The Rub' al Khali OCULUS

AIDIA STUDIO as Architects

A Biomimetic Approach.

The design of the Oculus is inspired by how desert organisms through specific features in their anatomy are able to self-shade to reduce their internal temperature and in doing so are able to survive the extreme temperatures of desertic climates. Adaptability is at the core of a discretionary performance letting them increase activity during the night where the heat recedes.

So in designing an inhabitable pod for the desert, we devised a form that morphs into different configurations depending on the time of the day, climate, and the programmatic needs of users, i.e. star gazing, spotting wildlife while in privacy.

 

An Adaptive Skin.

To comply with all the required functions of the cabin, the Oculus has been given a versatile shading system that contracts and retracts as needed. At the crown, the skin system folds downwards revealing a frameless acrylic dome allowing uninterrupted views of the milky-way above. 

During the daytime, the skin retracts sideways opening the front of the pod and unveiling the doors to the front deck. The skin can also be fully deployed for privacy, filtering heat while allowing light for liveability. When fully deployed the pod camouflages with its surroundings becoming unnoticeable to the wildlife. 

 

Sustainability.

The main idea behind the radial shading panels dressing the cabin is to improve the environmental performance of the building through self-shading. The design is inspired by nature and several examples of desertic cacti species that feature thick outer skins, folding, and fins that diffuse heat and solar radiation. This is materialized through the deployment of sixty articulated shading panels which create a dense lattice sheltering the cabin. To adapt to the curvature of the pod, the panels densify towards the crown and in doing so augmenting their reflective capability from the harsh vertical sun radiation. 

As the Empty Quarter has no shortage of sunlight, the design proposed to incorporate highly flexible dye-sensitized solar cells (DSSCs) which would be produced by sewing textile electrodes into the shading fabric. Due to the large coverage of the textile and the ability of the DSSC cells to produce photovoltaic electric power, even in low-level lighting, the power produced should be sufficient for supporting the needs of each cabin. 

The pod will additionally be equipped with a water tank which includes a filtration and recycling system of grey waters. 

 

Rustic Luxury.

The Oculus provides a spacious open-plan suite facing the gravel plains, the habitat of the wildlife, it is purposefully positioned to amplify the vision of the galaxy which spans east to west in the sky. The living area features a lounge for relaxation a study corner and a telescope. The entrance to the unit is from the north side, past the entrance hall, the pod boasts a wardrobe and a generous bathroom. This side of the cabin features opaque wood cladding for privacy, yet natural light floods the space from the skylight above. Apart from privacy, an opaque cladding to the north intends to shield the pods from the sandstorms which come predominantly from that direction. The Oculus aims to use sustainable materials such as certified wood and organic fabrics of natural colour shades to blend as much as possible with its surroundings. 

 

Construction.

The Oculus can be constructed from 30 prefabricated off-site modules which can be easily assembled to erect a self-supporting structure. Similarly, the modular shading panels are intended to be manufactured off-site and prepared for bolting onsite. The cabin is grounded through thirty adjustable pillars allowing installation in different ground conditions. The construction process should be quick and with minimal disturbance to the natural environment. 

 

The Hub.

The compound has been placed in the middle of a gravel plane backed by a tall dune shielding it from the wind and sandstorms. The 25 cabins have been spread around the site in a constellation like form providing enough distance for the privacy of the users. 

The hub is following a similar radial design as the cabins but on a bigger scale, this is not just for conveying a coherent design language but also to achieve an economy of scale in the manufacture of all assemblies. The hub is divided into four independent buildings, each hosting a different function: reception and guest toilets, reception lounge, restaurant and kitchen, and staff functions. All pods are interconnected via transition sleeves and held together by an elevated outdoor deck. 

The interiors of the reception lounge are fitted with natural materials bringing the focus to the dunes beyond. A light, fabric installation hanging from the ceiling is inspired by nomadic tent structures and brings softness and acoustic performance to the main zone of the hub.

 

Winner of the 2nd Prize in the International Competition by Bee Breeders and Environment Agency Abu Dhabi

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety
7 Dec 2022 News
Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety

Comprising shifting volumes suspended over a steeply sloping urban site, Pacific Heights Residence b... More

Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design
7 Dec 2022 News
Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design

Recently completed by LMN Architects, the renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm f... More

Famed Dutch manufacturer FritsJurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners
6 Dec 2022 Sponsored Articles
Famed Dutch manufacturer Fritsjurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners

The time has come to announce the winners of this year's ‘FritsJurgens Best Pivot Doors’... More

Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills
5 Dec 2022 News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills

Immersed in a beautiful and hilly California landscape, Suspension House by Fougeron Architecture is... More

IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site
5 Dec 2022 News
IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site

Located in the northern part of Mérida (Mexico), The School of Business and Banking (EBC) by... More

Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More