The Woodside

The Woodside

Architect
Morphogenesis.
Location
Kasauli, Himachal Pradesh, India | View Map
Project Year
2016
Category
Hotels

Housing

The Woodside, Kasauli

Morphogenesis. as Architects

The development is located in close proximity to the town of Kasauli, which is well-connected by road to the cities of Chandigarh and New Delhi. The site is highly contoured land with level differences of about a 100 m within the site. The neighbourhood is predominantly used for agriculture and vegetation, and hence the site exists within a vast green, mountainous landscape. The project brief called for the construction of an exclusive, high-end residential development comprising of 37 cottages of four types based on design, size and location within the site and other integrated common facilities at varying heights.

Site planning and organization was initiated with this premise, as per the existing natural slopes of the site. Layering of the base principles of circulation (existing and proposed), public amenities and the slope, led to the development of the site plan. The cottages and the internal road networks have been strategically placed in order to minimize the intervention through cutting and filling of the natural terrain of the region, whilst retaining the maximum of the existing vegetation and contours as undisturbed.  The cottages are positioned on the slope in a manner that ensures unobstructed panoramic views of the scenic hills of the Shimla valley; the largest ones enjoy the farthest view. This is achieved by maintaining a minimum height difference between the roof level of each cottage and the ground level of the preceding cottage uphill.

Various Environmental Strategies have been adopted to secure Water and energy Conservation throughout the development. The site has been well equipped with rainwater harvesting facilities that help to reduce water wastage. Rainwater harvesting pits have been established at regular intervals within the site which further help in the storage of surface runoff. The collected water is then used for the purpose of irrigation downhill and the remaining water is then channelized further downhill to be collected in a sump to be reused later.

The outer walls of the cottages are 350 mm in thickness that help provide a thermal mass maintaining the inside temperatures to be cool during the day and warm at night. This also helps lower down the dependence on air conditioning considerably reducing the energy consumption.

Special features have been incorporated to pledge the exclusivity of the site and the development; including an open pavilion at the highest point of the land and a viewing deck to maximize the views from the site. An existing water body on the site which has been retained and the onsite vegetation has been maintained as well in order to preserve the sanctity of the site. Locally available materials like stone, timber, slate and other random rubble have been used for construction.

 

 

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More