Tintagel House

Tintagel House

Architect
Stanton Williams

Universal Design Studio
Location
London, United Kingdom
Project Year
2018
Category
Commercial Landscape
Charles Hosea
Product Spec Sheet

ElementBrand
Acoustic PanelsTroldtekt A/S
ManufacturersDuravit
FabricVescom B.V.
ManufacturersArchitectural Lighting Works
Manufacturersarflex
ManufacturersIDEAL STANDARD

Product Spec Sheet
Acoustic Panels
Manufacturers
by Duravit
Fabric
Manufacturers
Manufacturers
by arflex
Manufacturers

Tintagel House

Stanton Williams as Architects

Stanton Williams were commissioned by The Office Group to transform an existing 12-storey office block into a flexible setting for a variety of work styles, creating affordable office space and ancillary supporting facilities over 10,000 sqm.


The design expands and improves the existing office accommodation within Tintagel House, which was built in 1960 and had been vacant for several years. Key to achieving the aims of The Office Group was the opening up and expansion of the ground and first floors to engage both visually and physically with the public space around the building.

The project adopts a sustainable approach consisting of the reuse and upgrade of the existing building with the creation of generous communal spaces in the new extension at ground and first floor as well as the conversion of the panoramic top floor from plant room to office space. The site around the building is also transformed with new hard-landscaping, five new trees along Albert Embankment, and richly planted areas along the riverside path and on the upper floors terraces for enhanced biodiversity and visual amenity.


The material palette of facing brick and glazed tiles of the new façade references the original concept of the building, as well the site’s history of pottery and glazed ceramic production, most notably the presence of the Vauxhall Pottery, active in the area between the 17th and the 19th century.


Tintagel House is located on the Albert Embankment, near to Vauxhall Bridge. The riverside location has panoramic views across central London, and towards the nearby Riverwalk residential scheme also designed by Stanton Williams completed in 2016.

Share or Add Tintagel House to your Collections
Project Credits
Gemma Observatory
next project

Gemma Observatory

Research Facilities
United States - Build completed in 2015
View Project