Two Holiday Houses on the edge of Caldera

Two Holiday Houses on the edge of Caldera

Architect
Kapsimalis Architects
Location
Santorini, Greece | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Sugar Visuals

Two Holiday Houses on the edge of Caldera

Kapsimalis Architects as Architects

The two holiday houses are located on the top of the volcanic Caldera cliffs, in the centre of the island of Santorini, with a direct view northwest to the sea and the volcano. Each residence consists of a living room, a dining area, a kitchen and a bedroom with its bathroom, on the ground level. Storage space can be found on the basement. The South - Eastern part of the building incorporates the entrance, among two geometric walls, to a common patio, that leads to the two entrances of the houses. The ground floor and the basement are linked by external and internal staircases. In the Northwest yard of the houses, a linear swimming pool is placed in front of the living areas, on the edge of the rock.


The rectangular geometrical prism, of 19m. length and 12m. width, is made by concrete. The clean-cut artificial structure, that is placed on the natural terrain, opposes to the plasticity and randomness of the volcanic landscape, however it interacts dynamically with it, enhancing each other. The subtraction of shapes from the initial prism, forms the central patio, small exterior spaces, on the perimeter of the building and openings with a distinct depth that protect the interior space from the weather conditions. The heart of the two residences is the inner patio, as a meeting and communication place and a continuity of the interior.


The main axis of movement passes through the patio and links the entrance in the back of the plot, with the interior space of the houses, ending up to the volcano view. The Brutalist presence of the building in its landscape, is strengthened by the selection of its materials. Fairfaced concrete, industrial cement on the floors and dark grey wooden frames in the openings complete the material palette. Mediterranean planting is combined with wild bushes, existing in the dry volcanic landscape.

Project Credits
Product Spec Sheet

Victorian Gin Distillery Conversion
next project

Victorian Gin Distillery Conversion

Private Houses
221 Jubilee Street, E1 3BS Stepney Way, Whitechapel, London, UK - Build completed in 2017
View Project