Celebrating Nature at the City's Edge

LMN Architects as Design Architect and Interior Designer

Vision

The world’s first LEED Platinum convention center, Vancouver Convention Centre West fully integrates the urban ecosystem at the intersection of a vibrant downtown core and one of the most spectacular natural ecosystems in North America. The culmination of two decades of planning and redevelopment for its waterfront neighborhood, the project weaves together architecture, interior architecture, and urban design in a unified whole that functions literally as a living part of both the city and the harbor.


Site and Program

The extensive and complex program encompasses at once a single building and a new urban district. Occupying a former brownfield site on the downtown waterfront, the development is approximately 14 acres on land and 8 acres over water, with 1 million square feet of convention space, 90,000 square feet of retail space, 450 parking stalls, and 400,000 square feet of walkways, bikeways, public open space, and plazas. The public realm extends through and around the site including a waterfront promenade featuring restaurants, retail storefronts, and public art, while infrastructure for future development extends into the water. An integrated float plane terminal provides undoubtedly the most spectacular way of arriving at the facility. At the center of the public realm, the project’s Jack Poole Plaza is the city’s first major gathering space on the water’s edge, and the permanent home of the 2010 Olympic Torch.


Design

The architectural approach creates a community experience that is simultaneously a building, an urban plaza, a park, and an ecosystem. The convention center program emphasizes spaces for both public and private events, gatherings, and circulation, mixing the energy of convention visitors with the life of the city. The building’s landforms fold in specific ways to embrace the downtown street grid and preserve view corridors out to the water. The entire perimeter enclosure is an ultra-clear glass system, visually reinforcing the integration of urban and waterfront context into the user experience of the building.


The iconic living roof, visible from throughout the city, forms the terminus of a chain of waterfront parks that rings the harbor and creates continuous stepping-stone habitat between the convention center and Stanley Park. Less visible but equally productive, an artificial concrete reef drops below the waterfront promenade, designed in collaboration with marine biologists to restore the ecology of the natural shoreline.


The building’s landforms create a topographical experience on the interior. Materiality is based around the use of indigenous British Columbia wood, expressed in the strong directional lines of the ceiling plane as well as wall cladding that simulates the texture of stacks of lumber. The interior is constantly connected to daylight and views, setting up an extroverted, community-friendly relationship with the exterior and connecting the interior experience with the life of the city and the waterfront. Transparency serves as an orienting device for users in the facility, anchoring each space to the unique views available from its vantage point. By night, the lit interior creates an urban lantern at the water’s edge.


Sustainability

The most visible evidence of the project’s deep approach to ecology is its living roof—at 6 acres it is the largest in Canada, hosting some 400,000 indigenous plants and 240,000 bees in 4 colonies that provide honey for the convention center restaurant. The roof’s sloping forms build on the topography of the region, creating a formal as well as ecological connection to nearby Stanley Park and the North Shore Mountains in view across the Burrard Inlet. The slopes set up natural drainage and seed migration patterns for the roof’s ecology. The roof has no public access points, allowing it to develop as a fully functional habitat for migrating wildlife, while the landforms fold to allow views onto the lush vegetation from inside and outside the building.


Some 35% of the project is built on piles over the water, surrounded by a custom-designed marine habitat skirt consisting of 5 concrete tiers that provide rocky surfaces for marine life to attach. Each tier supports a separate set of biota depending on the water depth, forming a complete shoreline ecosystem including salmon, crabs, starfish, shellfish, and dozens of other native species. Runnels built into the tide flats beneath the building create additional tidal habitats that flush daily.


The internal metabolism of the building draws many of its inputs from the site’s renewable resources. A seawater heat pump system, for example, takes advantage of the constant temperature of seawater to produce cooling for the building during warmer months and heating in cooler months, contributing to a reduction in energy use of 60% over typical convention centers. A water conservation and reuse system reduces potable water use by 70%, including an on-site blackwater treatment plant that cycles all wastewater from the building including stormwater from the living roof, and returns it for irrigation and other gray water needs.


Socially, the project defines an urban district that is the focal point of the downtown waterfront in a city of intense civic involvement and environmental awareness. An early indication of its value to the city is that the building served as the International Broadcast Centre for the 2010 Olympic Games, with the public plaza as the site for the Olympic Torch.

Vancouver Convention Centre

Entro as Consultants

Since 1987, the Vancouver Convention Centre has been a popular meeting destination attracting thousands of delegates from all over the world. The Vancouver Convention Centre is committed to green technology, with a “living roof,” seawater heating and cooling, on-site water treatment, and a fish habitat built into the foundation.

The signage and wayfinding system included exterior and interior signage and the design of online directories and kiosks. 


The new West Building, opened in 2009, served as the television and radio broadcast headquarters for the 2010 Winter Olympics in Vancouver.

Project Credits
Consultants
Engineers
Design Architect and Interior Designer
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersCymat Technologies
Product Spec Sheet
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More

Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept
25 Jan 2022 News
Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept

Located at the base of the Paris judicial tribunals, the new Porte de Clichy station by AZC Atelier... More

Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs
24 Jan 2022 News
Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs

On the outer skirts of Laterns Bonacker, Holiday Home Hagen by Marte.Marte Architects is part of a s... More

Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More

New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands
21 Jan 2022 News
New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands

Since the 2011 demolition of the old Alcalá Church for security reasons, locals of the Canary... More

Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture
21 Jan 2022 News
Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture

An exploration of introspective architecture, Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos is locate... More

Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each
20 Jan 2022 News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each

A seven member jury, consisting of Tatiana Bilbao, chairwoman, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Tr... More