VEX
Hélène Binet
Product Spec Sheet

ElementBrand
Kitchen units – Plywood unitsChase Joinery
Balcony and soffits – Galvanizing sheet and balcony structureCrovin Metalworks Limited
Green roof - Sedum roofGreen Roofs Direct
Engineered timber floor - oakHavwoods Flooring
Floor tiles – Hexagonal tilesTileflair

Product Spec Sheet
Kitchen units – Plywood units
Balcony and soffits – Galvanizing sheet and balcony structure
Green roof - Sedum roof
Engineered timber floor - oak
Floor tiles – Hexagonal tiles

VEX

Chance de Silva as Architects

Vex is a unique architecture/sound collaboration. It is an in situ concrete house which arose out of the collaboration between musician Robin Rimbaud (known as ‘Scanner') and architects Chance de Silva. Music and architecture both take as their starting point Erik Satie's 'Vexations' – a looping, repetitive piano work that lasts around 18 hours in continuous performance.


This is to our knowledge the first architecture/sound collaboration of this type since Le Corbusier/Xenakis/Varèse's Philips Pavilion of 1958. (In that it was envisaged as an integrated design collaboration, with the music and architecture symbiotic and made in parallel, rather than the sound added later as an installation in an existing building). Creating the continuously changing, fluted exterior concrete required formidable craftsmanship in making the boat-like formwork.


Internally, exposed concrete ceilings, elements of wall and a single elliptical column create a warm, cavelike feel – although the building is paradoxically very light with window positions responding to Satie’s musical score as well as contextual and sunlight parameters. Wherever an upper floor is 'pulled back' from the one below a crescent-shaped rooflight results. Where an upper floor overlaps the one below, there is a reflective soffit of galvanised steel.


The building is a very bold addition to a London conservation area (of predominantly Victorian houses). It nudges forward of the historic building line to give views down the street, capture sunshine around the clock, and look out towards a local landmark church. The building is triple-glazed, highly insulated and, with very good thermal mass from the concrete, has a simply-controlled internal environment using an efficient condensing gas boiler and underfloor heating. Sound is incorporated in a hardwired Sonos system controlled from iPod or mobile phone.


Material Used :

1. TBA Contractors Ltd – Facade Cladding – In situ GGBS (Corrugated) concrete skin made with a plywood formwork and a corrugated galvanized sheet.

2. TBA Contractors Ltd – Slab, walls and columns – In situ GGBS Reinforced concrete made with a plywood formwork

3. Idorra Limited – Timber windows - Triple Glazed Oak windows

4. Crovin Metal Works Limite – Balcony and soffits – Galvanizing sheet and balcony structure

5. Bronze wood Metalworking – Ship ladder to access the roof, entrance panel with Vex name and balustrades – Galvanising sheets and flow forge balustrades

6. Chase Joinery + TBA Contractors – Kitchen units – Plywood units

7. Green Roofs Direct – Green roof - Sedum roof

8. Tileflair – Floor tiles – Hexagonal tiles

9. Havwoods - Engineered timber floor - oak

Project team
Kitchen units – Plywood units, Slab, walls and columns – In situ GGBS Reinforced concrete made with a plywood formwork, Facade Cladding – In situ GGBS (Corrugated) concrete skin made with a plywood formwork and a corrugated galvanized sheet
Ziggo Dome
next project

Ziggo Dome

Concert Halls
Amsterdam, Netherlands - Occupied in 2012
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter