Victorian  Music Box

Victorian Music Box

Architect
CCY Architects
Location
Aspen, CO, USA | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Draper White
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Starphire ultra clear shower glassVitro Architectural Glass
LightingBEGA
FlooringPORCELANOSA
LightingKLUS
Wood finishesTOPAKUSTIK® - NH Akustik + Design AG
Bathroom fixturesDornbracht

Product Spec Sheet
Starphire ultra clear shower glass
Lighting
by BEGA
Flooring
Lighting
by KLUS
Bathroom fixtures

Victorian Music Box

CCY Architects as Architects

A family compound designed to marry an 1880s Victorian with a modern, music-inspired addition.

photo_credit Draper White
Draper White

Our clients desired an accurately restored Victorian, as well as a modern guest house—affectionately called the Music Box, which could accommodate visitors, a baby grand piano, and music recitals.

photo_credit Draper White
Draper White

 

The Music Box opens to a private garden patio that connects it to the Victorian, allows outdoor entertaining, and blurs the line between in and out.

photo_credit Draper White
Draper White

The form and scale of the Music Box is respectful of the architectural heritage of the neighborhood, but the material attitude contrasts with the ornamented Victorian—a singular material, Galvalume bent with four-inch exposures, covers the roof and walls.

photo_credit Draper White
Draper White

Sunlight enters the Music Box on all sides, but unwanted alley views and harsh western light is filtered out by perforated siding in a pattern derived from Chopin’s composition, “Nocturne in E-Flat Major, Op.9, No.2," a favorite of the client's.

photo_credit Draper White
Draper White
This story is available in multiple languages
Share or Add Victorian Music Box to your Collections
Project Credits
Cottage Inspired by a Ship Cabin
next project

Cottage Inspired by a Ship Cabin

Private Houses
Vranov nad Dyjí, Czech Republic - Build completed in 2021
View Project