VIL –Creative Office in Pasadena

VIL –Creative Office in Pasadena

Architect
Domaen

Axel Schmitzberger

Chris Lowe
Location
Pasadena, United States | View Map
Project Year
2015
Category
Offices
Paul Vu

VIL –Creative Office in Pasadena

Domaen as Architects

The project VIL is an interior build-out in an existing warehouse for the Los Angeles headquarters of the content and production agency Conscious Minds. A main architectural feature is a continuous surface sheet forming an articulated ceiling and simultaneously folding around two conference spaces. The digital surface manipulation follows in part pragmatic stipulations but also creates a divided two-material sheet that appears to artificially tear at the seams to allow glimpses into the otherwise enclosed conference rooms.


From the beginning, an emphasis was put on creating an interior for multiple uses and purposes since as a content and production provider, the client requested a highly flexible space that allows staging scenarios and different team configurations for their client-base. At the same time it was suggested to establish a contemporary architectural leitmotif that allows distinguishing the studio from common open floor plan warehouse offices.


The friction between program and existing space became the main driver of the architectural design. Two new conference spaces, strategically placed in the lower open space portion of the warehouse, inflate a surface, acting as embedded objects in a continuous single skin-surface. This object vs. object dialogue also initiates the shredding of the silhouetting skin in multiple locations allowing some fragments of the rupture to fold back into the programmed spaces offering opportunities for apertures.


Private offices are facing the main open workspaces that are anchored by the two conference spaces on both ends. A main conference space forms simultaneously the lobby space with an unfolding lounge component. A large two-story space serves as main staging area with various social amenities such as kitchen, library and broad room-spanning stairs that connect the outdoor via a 24ft wide sliding door, giving large flexibility to the use of this space.


Materially the project retains an organic, natural appearance, dominated by the use of raw plywood sheets. However, the material attitude is purposefully ambiguous allowing the material to perform occasionally as soft corners or as hard edges. The material split follows the linear rupture along the main direction of the space allowing the plywood to enter a formal dialogue with the white drywall.


Formal and material components together articulate a visual, graphic narrative throughout the interior build out, enhancing the spatial effect and creating thus an identity for the creative office.


Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Exterior WindowsChris Santizo
FinishesDunn Edwards
F-26 Needled Felt 1/2Sutherland Felt Company
Interior spot lightingWAC Summit ACLED
Product Spec Sheet
Exterior Windows
Finishes
F-26 Needled Felt 1/2
Interior spot lighting
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More