Villa Welpeloo

Villa Welpeloo

Architect
Superuse Studios
Location
Enschede, Netherlands
Category
Private Houses
Stories By
Superuse Studios
Erik Stekelenburg

Villa Welpeloo

Superuse Studios as Architects

This villa is designed for a couple with a collection of drawings and graphic art by contemporary artists. It comprises two bedrooms, a guesthouse, a studio/kitchen and a big hall. The storage of the artworks shapes the core of this house. The different spaces of the villa are formed by surfaces extending out of a central element. These surfaces become the display walls for the artworks.


The main structure is made out of steel profiles that previously constituted a machine used for textile production, an industry once very important in the region. Inside we re-used the building site-elevator. The facade is clad with wooden slats from redundant cable-reels harvested at a local cable factory. 1000 cable reels provided enough material for the facade and interior walls.


Welpeloo interior The basics of the interior are given shape by the central storage where planes fold outwards to create exhibition space where paintings from their collection can be shown. To make the paintings stand out the colours and materials of the interior are on the background. Besides that all the electrical wiring for appliances and lighting has been hidden inside the walls.


All built in furniture has a vertical calibration that is equal to the height of the stiles. This vertical calibration is used playfully and expressive to place various functions within the piece of furniture. The stair and the furnishings have the same reticent set of colours based on brown, black and grey. On the inside of the furnishings the noteworthy materialization of building signage as drawers and cupboards appears.


On the floor of the studio and salon of the villa an elevator for the transport of goods is incorporated; a building elevator that was used during the construction of the steel frame. In its basic position it is hidden from sight. The paintings on the wall are lit by remarkable armatures made from the stretchers of broken umbrella's. The armature is made and designed for this villa by studio En-Fer in Utrecht. The daylight that comes through the large windows can be restrained with special curtains that origin in greenhouses. Due to their reflecting foil they also have a heat insulating function.


Materials


The waste materials provided a continuous stream of new incentives to develop and refine the design. New shapes and innovative construction methods were needed to incorporate the found materials.


Construction The main structure is made out of steel profiles that previously made up a machine for textile production, an industry once very important in the region. One of these machines gave us enough steel to construct the whole villa.


Facades TKF, a factory which produces cables, has large numbers of redundant cable reels, too damaged for further original use. The wooden slats which make up the core of these reels are generally undamaged and of a standard size. These slats, collected from a thousand reels, provided enough material for the facade.

Project Credits
Manufacturers
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersODS - Jansen
ManufacturersDuravit
Product Spec Sheet
Manufacturers
by Duravit
Oak Pass – Guest House
next project

Oak Pass – Guest House

Private Houses
Beverly Hills, CA, USA - Build completed in 2015
View Project