Waverly
Matthew Millman

Waverly

EYRC Architects as Architects

Designed for a young couple, the 5,000 sf home and 1,700 sf back house sit on a flat 21,000 sf lot in a 1920's Palo Alto neighborhood (a few blocks away from Steve Jobs’ residence). The architecture is a study in strong simple composition and is museum-like with its highly refined materiality and emphasis on craft. The massing defines solid and void, captures natural light, and connects the indoors with the landscape, seeking to 'experience the outdoors from within.'

 

The ground floor volumes wrapped in an elongated hand-fired brick from Denmark, emphasizing the horizontality of the architecture that lays solidly on the land. Bronze-trimmed ceiling planes slide between the brick masses, and floor-to-ceiling glazed openings are captured by thin-profiled bronze frames. In contrast to the grounded brick volumes, the second floor is clad in stainless steel panels and oversized aluminum-framed windows. The lightness and openness of the second floor is nestled among the oak-tree canopies of the site.

 

At the basement level, a wine cellar and tasting room open to a sunken landscaped courtyard. A 30ft by 10ft continuous pane of glass runs alongside the grand stairwell of floating stone steps, connecting the three levels of the house. Due to the unprecedented size of this glass in residential design, it was custom manufactured in Germany and shipped to California. This dramatic moment in the sequence of progressing through the house helps visitors feel connected to the lush landscape outside. Inside the house, materials such as a custom leather door and bronze anodized details were selected for their unique craftsman-style quality. Another custom-designed element is the steel mesh screen that wraps around to enclose the kitchen for privacy, separating this from the more public “guest hosting” areas adjacent.

 

The steel screen slides along a track embedded into the teak slatted ceiling and disappears into the pantry when retracted. A freestanding structure set deep back into the site is a zen-like fitness/yoga studio as well as a guesthouse with a kitchenette. This dramatic stone mass opens up completely in the center to give the impression of exercising outdoors. The landscape integrates California native plant species, grasses and trees to complement the materiality of the architecture.

 

Material Used:

1. Custom - 30ft x 10 ft continuous glass plane from Germany

2. Custom-designed leather door and bronze anodized details

3. Custom steel mesh screen

Read story in DeutschItalianoPortuguês and Français

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersKnoll
Product Spec Sheet
Manufacturers
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona
20 Feb 2024 News
Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona

Barcelona-based architecture and urbanism firm JPAM has completed a student residence in the 22@ dis... More

25 best natural wood facade cladding manufacturers
19 Feb 2024 Specification
25 best natural wood facade cladding manufacturers

Exterior wood facade cladding is a textured, natural material that makes a strong aesthetic statemen... More

Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification
16 Feb 2024 News
Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification

Paris-based Studio Razavi Architecture has completed 93 Petit, a residential apartment building in t... More

Detail: The planned disassembly of a temporary wooden sports hall in Zurich
15 Feb 2024 Detail
Detail: The planned disassembly of a temporary wooden sports hall in Zurich

Swiss architectural practice Itten+Brechbühl AG (IB) has completed the “Sporthallenp... More

25 best architecture firms in Dubai
14 Feb 2024 News
25 best architecture firms in Dubai

Innovation and futuristic vision define architecture in Dubai. The city's skyline, a panorama of tow... More

B-architecten designs a multifunctional sports complex with indoor cycling track in Flanders
14 Feb 2024 News
B-architecten designs a multifunctional sports complex with indoor cycling track in Flanders

Wielerdroom Heusden-Zolder is a multifunctional sports complex with a 250-meter indoor cycling track... More

10 workplaces that use sandwich panels in their construction
13 Feb 2024 Specification
10 workplaces that use sandwich panels in their construction

A sandwich panel is a construction material that is typically made up of three layers to form a comp... More

MVRDV designs a coral-inspired 3D printed facade for Tiffany & Co. using recycled fishing nets
13 Feb 2024 Innovations
MVRDV designs a coral-inspired 3D printed facade for Tiffany & Co. using recycled fishing nets

MVRDV has designed a unique coral-inspired 3D printed retail facade that uses ocean plastic for the... More