Wildcoast

Wildcoast

Architect
FGR Architects
Location
Portsea Victoria, Australia
Project Year
2016
Category
Private Houses
Peter Bennets

Wildcoast

FGR Architects as Architects

FGR Architects showcases simplicity is key at Portsea residence

FGR Architects has brought the best of simple, minimalist design to Wildcoast Road, Portsea, by creating a rectangular module home that effortlessly stands out amongst the establishment. The design is meticulous and considerate where upon first look, the family residence appears to be floating, as it sits perched on a crest. The unique land typology allows for a six-metre cantilever before gently cascading. The unique engineering behaviour of the build informs its considered design approach. A core central module stabilises the two parts of the unique lineal structure that is precisely 30 metres in length and 11 metres wide.


Truly taking advantage of the top-of-hill location, the under croft of the floating ‘wing’ allows for three cars to be housed in a covered space. The true beauty of the home though is experienced in the journey of arrival. Cars must navigate a ‘battle axe’ layout from the surrounding parkland, moving through a pear tree-lined driveway before finally walking up a definitive trail of stone steps to the front door. Cleverly, the rear of the home is experienced before the front, with the main entry point easily accessible at the back.


FGR Architects Director Feras Raffoul says it was important that the home allowed for privacy but still maximised the incredible views of Portsea back beach and the surrounding parklands. “We really took advantage of the unique location and typology of the site to truly appreciate the surrounds. There is a beautiful sense of transparency in the building where you can look through either side of the home and absorb the views. “This home was designed to be appreciated all year round. There is a simple timelessness to the design of the home. The family will be able to look out and see the world but remain in privacy from onlookers,” said Feras.


Once inside, a clean and comfortable atmosphere is immediately apparent. The sun-protected sitting area within the central module is made from a frameless wall, creating an overall transparency and allowing the home to breathe from one end to the other.


One half is a living space complete with an open, glazed facade, and the other, a private space that hovers above ground housing 03 bedrooms and two bathrooms. A pure, simple palette has been used to create a timeless elegance across the 340sqm home, with internal renders carefully selected to match the exterior of the building.


“A deliberate decision was made to use minimalist interior materials as to not take away from the views, which each room is strategically positioned to capture,” added Feras.


The bathrooms are created to mimic the external elements and create an illusion of showering in the outside environment. Large skylights let in generous amounts of sun creating a natural and organic atmosphere, once again complemented by dark joinery including black tapware and towel rack. Considering the entry to the private part of the home, the kitchen is complete with a statement 5m long textured limestone island bench surrounded by dark cupboards and benchtops as well as prominent black tapware. The flooring is made of light timber that is complimented by dark, simple joinery.


Flooded with natural light, the kitchen looks out to the swimming pool and beach through frameless 22.5 m glass panels, offering a comfortable place to take in the sweeping coastal views whilst enjoying an evening meal or morning coffee. Automated venetian blinds are also installed to protect the occupants from the northern light.

Product Specifications
BrandCategoryProducts
G-LuxStone Finish - Storm
MieleMieleAppliances
PolytecJoinery - Guilford and Mattblack
Supertuft CarpetsFlooring - Velour Escape
Rabobank Parkstad
next project

Rabobank Parkstad

Banks
Heerlen, Netherlands - Build completed in 2014
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter