Winthonthlaan 1 (W1)
Hollandse Nieuwe

Winthonthlaan 1 (W1)

Hollandse Nieuwe as Interior Architects

Towards the end of 2020, Hollandse Nieuwe were approached to develop the proposal to renovate the entrance lobby and grand café area of a 30.000m2, multi-tenant office tower in Merwede, Utrecht's newest district. The brief was to transform the open, ground floor area into a bustling hub space for various tenants, while also creating an inviting and attractive space for people working in the surrounding area.

photo_credit Hollandse Nieuwe
Hollandse Nieuwe
photo_credit Hollandse Nieuwe
Hollandse Nieuwe

A welcoming experience
The ground floor with the entrance of the complex on Winthontlaan was already an inspiring space: wide and open with a large atrium window positioned above a raised podium. However, the possibilities for space were limited by its materialization and logistical layout.

photo_credit Hollandse Nieuwe
Hollandse Nieuwe
photo_credit Hollandse Nieuwe
Hollandse Nieuwe

Relocating and scaling up the existing logistics and functions is therefore the biggest impact of the design. The new design combines the reception area with the espresso bar functionality of the existing podium. The new bar was subsequently moved to the main entrance. This gives an overview of the entire ground floor, creates a clear and welcoming experience when entering the building and helps to form new informal waiting areas with a view to the outside. By moving the reception area, the existing work lounge became a more accessible, lighter and more comfortable space.

This area was then filled with a curated set of existing furniture and lighting. Creative reuse played a major role in the design process. The inventory of existing furniture and architectural elements influenced the design, creating a bold, defined space that purposefully feels quieter and more intimate than the larger restaurant spaces.

photo_credit Hollandse Nieuwe
Hollandse Nieuwe
photo_credit Hollandse Nieuwe
Hollandse Nieuwe

Flexibility
By moving and modernizing the kitchen, it not only created a more compact and efficient facility. The original kitchen area became a valuable new flexible space that allows daylight to enter the areas around the atrium. Using a range of custom curtains and a set of flexible furniture, this area can be anything from a meeting room to a concentrated workspace, seminar room or yoga studio, giving it a uniquely flexible destination.

photo_credit Hollandse Nieuwe
Hollandse Nieuwe
photo_credit Hollandse Nieuwe
Hollandse Nieuwe

New seating and bar elements double as large planters and a lighting element throughout the design that defines the inner seating area. With a diversity of seating typologies, the restaurant area is now located on the renovated stage, directly below the atrium. The new area has become a lush, green, comfortable and intimate area that gives the feeling of being almost outdoors. To connect the space with the new visual language and philosophy of the Winthontlaan, the project required a fresh, sustainable and healthy approach. Renamed W1, the ground floor of the complex is now a central place with shared facilities and greenery where people come together, work, meet, exercise and relax. The space offers a range of shared facilities, a new catering concept and extensive flexibility options for all users, in an inspiring and hospitable environment.

photo_credit Hollandse Nieuwe
Hollandse Nieuwe
photo_credit Hollandse Nieuwe
Hollandse Nieuwe

Team:
Architect: Hollandse Nieuwe
Client: Propertize
Project management: CBRE

photo_credit Hollandse Nieuwe
Hollandse Nieuwe
Project Credits
Interior Architects
Project management
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersArtemide
ManufacturersVitra.
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by Vitra.
Project Spotlight
Product Spotlight
News
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More

Bučina Cottage is inspired by traditional construction of timber houses in Czech Republic
23 Feb 2024 News
Bučina Cottage is inspired by traditional construction of timber houses in Czech Republic

Designed by Prague-based architectural studio ADR, Bučina Cottage is a contemporary residence for th... More

Herzog & de Meuron bases SIP Main Campus on the concept of a courtyard house
22 Feb 2024 News
Herzog & de Meuron bases SIP Main Campus on the concept of a courtyard house

International architectural practice Herzog & de Meuron has completed SIP Main Campus, a large-s... More

10 public buildings that rely on natural ventilation
22 Feb 2024 Specification
10 public buildings that rely on natural ventilation

The climate emergency necessitates an approach to architecture that looks at all aspects of a buildi... More

Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona
20 Feb 2024 News
Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona

Barcelona-based architecture and urbanism firm JPAM has completed a student residence in the 22@ dis... More

25 best natural wood facade cladding manufacturers
19 Feb 2024 Specification
25 best natural wood facade cladding manufacturers

Exterior wood facade cladding is a textured, natural material that makes a strong aesthetic statemen... More