Wood Studio House
Jordi Anguera

Wood Studio House

Dom Arquitectura as Architects

Sustainable concepts: - Orientation and compactness The orientation and position of the house/studio have been studied in order to take the greatest advantage of the site’s available resources and climatic conditions, reducing its environmental impact, energetic consumption and improving its interior comfort. The house has a rectangular plan. Its longer side is oriented south, and has the biggest openings to capture radiation during winter months while protected from the sun during summer. The other 3 elevations are rather opaque, with few openings on the northern façade, which will create natural cross ventilation during summer. The compact rectangular volume is only perforated at the terrace and porch, which allow for those two spaces to be covered and protected by the roof overhang. The compactness contributes to the energy reduction demands.


- Sun protection and natural cross ventilation: The south elevation possesses the biggest and best-protected openings against summer sunrays. The studio opening is protected by 2mts of roof overhang that prevent direct radiation during the hottest season. The big opening at the living room is designed in line with the outer wall; therefore, a 1mt deep sunshade overhang designed in wood is placed above it, to protect it from direct sunlight during summer. The overhangs’ design and placement, allow the winter sunrays to enter the interior spaces helping the heating of the same. The temperature and pressure differences between south and north facades, produce a gentle cross ventilation through the openings at both these elevations. The openings, bigger at the southern façade, favour the thermal control of the interior spaces. Especially during the summer months, the natural cross ventilation will benefit the cooling of the main spaces. The building technology and architectural elements used, as well as the general orientation and natural cross ventilation, result in fresh, dim and breathable interiors during the summer months.


- Lifted to reduce its print. The house is placed on a south oriented steep slope. Existing is an older structure of concrete pilotis and steel beams that will be used as building foundations. The construction will therefore be lifted above the natural terrain, minimizing its environmental impact. The timber technology chosen, has allowed the precise design and measurement of each and every element. All materials are locally available and found within the nearby area, which has decreased transportation costs and will allow for an easier reuse in the future. These design moves have optimized resources and reduced waste, CO2 emissions and the overall environmental impact. The type of materials used is of low carbon emission, with low grey energy production and greenhouse effect.


- Rain water harvesting and irrigation tank. 7 water tanks have been placed underneath the house. These can hold up to 10 cubic meters of water collected from roofs and exterior pavements. The water will later be used for irrigation of the lawns and the garden.


- Ecologic kitchen garden. A kitchen garden has been designed to allow greater self-sufficiency of the house inhabitants. Taking advantage of the site and its natural environment, a garden has been planned in a flat extension attached to the house, where organic and healthy vegetables will be planted. Nearby, a small bees house has been built for the daily production of honey. - Seizing solar energy Solar Panels have been placed on the roof to produce ACS for the bathroom, reducing energy consumption from the grid. Eventually the studio will be used as a house producing ACS on a daily basis.


Timber structure characteristics:


- Prefabricated and reusable system: The construction process is based in prefabricated timber components. It is ecological and responsible with the environment. The timber used is recyclable, reusable, light and easy to mechanize. The system used for this project is a light structural framework in red pine wood. Due to the geographical location, and the site, all pieces have been assembled in situ while premade to measure in a workshop, facilitating its transport and join up. All the timber comes from the Catalan Pyrenees, using local materials to reduce transport and consumption. All wooden pieces have been certified with the CE and CTB AWN TIMBER stamp and have the PEFC certification. These ensure a sustainable management of the forest resources. Wood is the only material that reduces CO2 emissions up to almost null once assembled and construction ended. The walls’ thermal transmittance is of U=0.268 and the roofs’ is of U=0.207 reaching a A+ energetic qualification. The fire resistance of the structure is RF=30. The interior finishes are made in a three-layered plywood with pine finish, and the exterior finishes is in autoclaved treated fir wood.


- Use of natural materials Timber is the main material used for structural purposes as well as for most of the interior and exterior finishes. Nevertheless the interior pavements are designed in linoleum, the only pavement lining offered in the market made mainly of renewable raw natural materials.


- Thermal insulation Thermal insulation prevents heat losses during winter and gains during summer due to a proper protection. The choice of timber as a main material plays a role in the general insulation of the construction. Timber has very low thermal conductivity, around 0.13. In addition, we have placed 16cm thick (instead of the regular 5cm used in the area) insulation in a natural and biodegradable material. The material chosen is wood fibre with a 0.043W/mK thermal conductivity and 50kg/m3 density. The insulation wraps around the whole construction with 12cm in elevations and 12 in floors and ceilings. - Hermetic and watertight while breathable The construction system used outfits the house with a highly insulating skin. These types of systems require a strong seal at every joint and opening creating in such a way a properly watertight and continuous layer. This will prevent any air escape or thermal bridge and will reduce energy waste. Around the whole house outer layer, a breathable layer is placed to allow the interior spaces to breathe allowing for steam to travel outside but not inside, preventing condensations and humilities.


- Flexibility of uses The house access is placed on its eastern side, where an entry platform is placed under a cover porch. The interior main space is a living room with access to a bathroom placed on the construction’s northwest corner. At the back we find the studio space, visually separated by a chimney whereas still open and connected. The studio has a covered terrace oriented south. The general distribution allows for changes overtime, eventually closing off the studio space and creating a separate room. The built in closets can potentially be transformed into a kitchenette, changing the use of the current studio into a little cottage.


- Low thermal transmittance window frames Tall exterior openings are executed with a high quality framing with thermal bridge breaking technology and double-glazing with low emission layers. The glazing used is of low thermal transmittance (U=1.5W/mk) greater protection than the CTE regulations. In addition they are placed on top of thermal insulation breaking any possible thermal bridge between exterior and interior.

Energy-efficient prefabricated house with a sustainable future

Duravit as Manufacturers

Very close to nature, sustainable planning: Spanish architect Pablo Serrano from DOM Arquitectura in Barcelona wants to lead the way with a prefabricated apartment block.


Thanks to their sustainability, efficiency and, not least, their low cost, prefabricated houses are extremely popular. So architect Pablo Serrano (DOM Arquitectura) chose prefabricated construction for his "Casa de Madera" project. For Serrano, this is a pioneering project as prefabricated construction is still not very widespread in Spain. The resulting modern apartment loft on the slopes of San Cugat (Barcelona) is a model for energy-efficient and ecological construction in the prefabricated house style.


Warm wood is the main building material and was selected thanks to its outstanding thermal properties. Serrano used spruce for the façade and pine for the interior; all wood originated from the Catalonian Pyrenees. The materials used were sourced from the immediate surroundings to reduce transport routes. Furthermore, all raw materials can be recycled. A minimum amount of construction waste was generated and as few resources as possible were consumed in order to minimise the building's ecological footprint.

The orientation and final positioning were also carefully planned. The aim was to gain maximum benefit from the prevailing environmental conditions, to intervene as little as possible in the natural environment and so minimise energy consumption, and also optimise the thermal properties. In winter, the sun warms the long south-facing side of the house with the large windows. In the hot summer, the surrounding trees provide the necessary shade. At the same time, the installation of the windows enables a natural cross ventilation. The fireplace that separates the living room from the study provides additional warmth. In short: in summer, the rooms are pleasantly warm and ventilated and, in winter, warm and cosy. A thermal solar system on the roof also produces hot water.


The furniture was also selected on the basis of its sustainability. The pieces selected are enduring and timeless, for example, the Scola washbasin by Duravit, a design from the 1960s. Due to the dominance of wood, the elegant bathroom communicates a warm feeling in the modern prefabricated house.

This story is available in multiple languages
Share or Add Wood Studio House to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersDuravit
ManufacturersVitra.
Product Spec Sheet
Manufacturers
by Duravit
Manufacturers
by Vitra.