WRD OFFICE

WRD OFFICE

Architect
Studio AG Arquitetura
Location
São Paulo, SP, Brazil | View Map
Project Year
2018
Category
Offices
Ricardo Bassetti
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersAtec
ManufacturersClaudia Moreira Salles
ManufacturersDecameron
ManufacturersHerman Miller
ManufacturersJader Almeida
ManufacturersMarvelar

Product Spec Sheet
Manufacturers
by Atec
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

WRD OFFICE

Studio AG Arquitetura as Architects

Upon entering the room the user is greeted by a range of texture and materials that make him explore the environment in a sensory way. The project commissioned by a law firm in São Paulo, Brazil, arose from the need for a space for interaction and exchange of knowledge. The living area should be the highlight of this expansion. We implanted this space in the center of the ensemble, and worked from it so that it was a point of light (glare) that radiates to the rest of the room.

 

To delimit the lounge, we developed a suspended wooden luminaire with tensioned screen, creating a plane of diffused light. An interesting and intentional counterpoint emerges when mixing a material of weight like typical Brazilian wood with a super current technology of lighting (hi-tech). We believe that projects must always be attentive to new trends without leaving culture and tradition behind. The repetition of these lamps in the environment gives strength and identity to the project.

 

A metallic partition designed by us separates the individual work rooms from the living environment without blocking natural light for the interior of the room and artificial light for the rest. The idea of ​​stacked cubes forming a fog, provides a sense of spatial division and privacy but maintains the views.

 

This metallic mesh reinforces the orthogonality and rhythm of the elements that make up the architecture, which is softened through the rounded corners of the lamp and the curved wall that houses the auditorium door, inviting the user to explore the space and poetically simulating the leafing of a book.

 

We chose to explore the horizontal line below the beams to bring lightness and spaciousness to the space. To demonstrate this concept, the wooden panel does not reach the slab, as well as the metallic partition and the auditorium block.

 

Through a neutral and silent color palette, we seek to bring a bit of residential coziness to this corporate environment in which the main purpose was to connect people and strengthen human relationships. There was also a great concern to impress the local culture in that environment. The exposed concrete slabs and the use of native wood, combined with the furniture of great Brazilian designers contribute to this.

Read story in PortuguêsEspañolItalianoFrançais and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each
20 Jan 2022 News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each

A seven member jury, consisting of Tatiana Bilbao, chairwoman, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Tr... More

Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

JLG designs highly sustainable buildings using SketchUp and Sefaira
17 Jan 2022 Sponsored Articles
JLG designs highly sustainable buildings using SketchUp and Sefaira

*Explore these topics and more in SketchUp’s webinar series about connected design workflows f... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More