Zn House

Zn House

Designer
Plus tongtong
Location
Toronto, Canada
Category
Private Houses
Lisa Petrole
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LED Wall SconceAAMSCO
Vent Free Ethanol FireplaceEcoSmart Fire
ManufacturersAppiani
Millwork ManufacturerDistinctive by Design
Custom Window BlindsG-Line Solar Shading
ManufacturersStone Tile International

Product Spec Sheet
LED Wall Sconce
Vent Free Ethanol Fireplace
Manufacturers
by Appiani
Millwork Manufacturer
Custom Window Blinds
Manufacturers

Zn House

Plus tongtong as Designers

Multidisciplinary design studio +tongtong recently completed a renovation and addition to a traditional Victorian house in Toronto. The house was transformed into an open and bright modern home through a series of strategic moves and incisions.


The specifications were to build a modern family home that expands the area of livable space while remaining true to the vernacular of the neighborhood. This challenge was met with an emphasis on natural materials and light. Inspired by rural living and the original build date of the home, industrial materials accentuate re-imagined architectural qualities in an unmistakable contemporary space.


Grey and black zinc used throughout both the exterior and interior of the home is a material that blends traditional aspects with the new contemporary scheme. Inside, a vertical shaft brings light from large skylights down 3 floors illuminating the ground floor while animating a zinc wall and ceiling above the kitchen.


As for +tongtong principal John Tong’s favourite element of the house, “I really embrace the slot between the two floors. It turns the 2nd floor hallway into a bridge that connects all of the floors. This is key to bringing light down to the first floor.”


On the 3rd floor, the entire gable has been replaced with an expansive triangular glass window affording views of the neighbourhood and downtown skyline in the distance. A custom-made triangular blind shades the window and retracts into a millwork unit when not in use.


In the kitchen, an original window at the side of the house was reconfigured proportionally to retain its original breadth. This now horizontal window extends along the kitchen and integrates seamlessly within the millwork of the dining room. The kitchen counter also extends providing the means for a countertop vent-free ethanol fireplace in the dining room. Throughout the home, millwork such as that found in the transitional space between the kitchen and dining room defines overlapping function.


Outside, the rear facade of the home has been entirely transformed to maximize views of the expansive elm tree behind the house; while in front, a large glass pop-out opens up the home to the street while being protected from the sun and elements by a new zinc awning reminiscent of bygone neighbourhood corner stores. The landscaped berm and retaining walls create a layer of privacy between the public street and the private home which provides a small area of refuge in front of the home for children to play, complete with theatre seating to watch the spectacle of life unfold.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More