London architecture

An overview of projects, products and exclusive articles about london architecture

NewsNews • 19 Jul 2021

Levels 10 + 11 by Con I Form Architects features modern detailing inspired by London surroundings

For their 10th floor duplex overlooking Paddington Basin in central London, the clients decided they wanted extra space and a more modern aesthetic. Con | Form Architects thus undertook a major rework of the apartment. Simone Bossi The aim was to open spaces to make the most of views to the basin below and to maximize available light for a 25-year-old Dracaena tree, bought when the clients first moved to London, and now crippled as a result of the existing flat’s constrained proportions and light. Standardised components such as the stair and kitchen island were cutting the upper-level living space in half, further making the space difficult to occupy. Simone Bossi In response, the stair was adapted with the addition of a... More

NewsNews • 12 Apr 2021

Overcast House informed by a client’s passionate knowledge and interest in colour and light

Overcast House by Office S&M Architects is a single-storey rear extension to a Victorian house in north London. The project name speaks to the central design concept of bringing indirect light into the interior space as well as the extension’s ‘shadow catcher’ external skin, which is made up of pigmented cast concrete blocks that model shadows on the rear façade even in the absence of direct sun. Megan Taylor The house owners are Keiko Cummings, a Japanese personal colour consultant and graphic designer, and her husband Alan, an academic. The task was to create an evenly lit space that could be used as a kitchen and living areas as well as an artist’s studio with table seating for 10-person consultat... More

NewsNews • 3 Mar 2021

London community centre blends ambitious elements within a highly sustainable shell

Located in the Hammersmith and Fulham, London, the Sands End Community Centre by Mae Architects blends several ambitious elements within a highly sustainable shell. Rory Gardiner Catering to a wide range of users, the project includes café space along with spaces for social and educational functions, clubs and events. With a view to long term community use, nursery facilities have been included in the scheme. Rory Gardiner The new centre sits adjacent to a lodge constructed in 1903, which is a key marker signalling arrival in the park. The exterior timber detailing and the roof are typical and a distinctive element of London parks built from this date.  The architects have retained the lodge building, repurposing it... More

Project • By Woldon ArchitectsHousing

Highlever Road

Complete refurbishment and extension of an end of terrace family house dating from 1905. Unmodernized since the 1950s, the corner house on Highlever Road was in a state of decay when Gluckman Smith were first engaged. Significant water damage and decades of neglect were halted and renovations begun. Works included the addition of a carefully proportioned side extension and occupation of the roof void, to consolidate the house into a modern family home. Care was taken to preserve valuable architectural details where possible. “Squeeze” profile copies of original cornices were taken to replace damaged and missing cornice sections with exact replicas; the side extension was constructed from reclaimed imperial soft red rubber brick... More

Project • By Woldon ArchitectsHousing

Carlton Mansions

This project has entailed the complete refurbishment of a top floor apartment in an Edwardian mansion block, as well as re-roofing of the building and refurbishment of the interior common parts. The apartment was sensitively updated to provide a contemporary kitchen with views across the roof tops. The layout of the apartment respects the original, with additional bathrooms and storage introduced to semi-redundant spaces to provide a well arranged family home. Original details such as cast iron fireplaces and plaster work were restored, while the configuration of spaces was enhanced to provide additional space for a laundry. More

Project • By Woldon ArchitectsHousing

Adam and Eve Mews

Constrained on three sides and working within a small footprint on a tight site, the design brief concentrated on maximizing floor area and natural light. The redesign was approached in a three dimensional manner, reconsidering floor levels and their relationship to the street façade and connecting spaces. The house now occupies four floors and a roof terrace. Careful room organisation and material choices, such as limed oak flooring and glass handrails, have given the mews house a new sense of space and lightness. Planning Gain and Party Wall AwardsA successful planning strategy was employed that provided significant additional floor space and a fully accessible roof terrace. Additional accommodation was created within a basement... More

NewsNews • 24 Nov 2020

Mobile floating church features a beacon-like kinetic roof

A mobile home for the Diocese of London, Genesis is a wide-beam canal boat with a beacon-like kinetic roof. Designed by London-based architects Denizen Works in close collaboration with Turks Shipyard and naval architect Tony Tucker, this unconventional modern-day mission is expected to remain anchored in place for three to five years before travelling onward to other canal-side communities in East London.  Credit: Gilbert McCarragher Inspired by organ bellows, the kinetic roof was designed by Denizen Works and made from concertinaed, translucent sailcloth lined with LED lights. Powered by hydraulic rams, the roof has a dramatic head height of 3.6m at it highest point when raised.  When lowered, the barge becomes compact and... More

Project • By OB Architecture LtdPrivate Houses

Chelsea Townhouse

Extension and complete refurbishment of a 5-storey Georgian townhouse More

Project • By Rees ArchitectsHousing

Victoria Park Redesign

Rees Architects designed and project managed the refurbishment of this duplex flat in Victoria Park, East London - making it fit to rent in this popular and competitive area. Rees were also responsible for all of the interior design, kitchen and bathroom design, bespoke joinery design, and the selection of all furnishings, fixtures and fitting.  We got straight to work removing a section of the wall between the kitchen and the living room to create an open plan space full of light. Then to give the kitchen a further sense of openness, we installed a glazed door allowing a window into the hallway. We went one step further with this by using the level of the panes in the door to insert three more windows across the top of the kitchen si... More

Project • By Luis Trevino ArchitectsPrivate Houses

Battledean Road

This is a single story side & rear extension, achieving the increase the size of the property and bring natural light in the kitchen. The impact on the current structure will be kept to a minimum and the project will also seek to balance out the communal and private spaces within the property.By opening up to the garden with a sensitive approach of appropriate scale and minimal architectural language, the local character of the area will be maintained and reinforced. The same approach has been adapted to bring in to fruition the rear roof extension.This will give the client a space in which they can feel comfortable both physically and in terms of budget, while at the same time staying within the required parameters for being awarded a... More

Project • By Luis Trevino ArchitectsPrivate Houses

Earlfield Road

Natural light was at the heart of this project. Born out of the need to expand an Edwardian property for a couple, the core ambition was to create a flexible living space that reflected a new approach to contemporary design, characterized by light and simplicity. This rear extension gains in richness of space and adds over twenty square meters of footprint, having a more and better relations to the garden, and to the exterior as a whole. It extends the galley kitchen into the garden, allowing to have an external BBQ in line with the work surface, and having a door at that end to allow flows into the garden.An extruded like glass wall and ceiling would be contained and held up by the party wall and an additional steel structure, that ag... More

Project • By Luis Trevino ArchitectsPrivate Houses

67 Santos Road

Walk down the leafy streets of Wandsworth and you’d be forgiven for not giving Skinner Trevino House a second glance. Yet, what appears to be an ordinary semidetached house holds a deceptively spacious design layout within its walls. Thanks to an interior overhaul from Luis Trevino Architects, this unassuming suburban property has been given a new lease of life; its transformation from gloomy and cramped family home into a light and airy open-plan living space; discreet Floor to ceiling doors, walls and lights installed to create a space that seamlessly transitions from old to new. Company founder, Luis Trevino explains: “Retaining the original staircase but extending it up to the top floor of the house was really the start of the... More

Project • By Fraser Brown MacKenna ArchitectsMasterplans

Gascoigne West

FBM Architects have secured outline planning consent from the London Borough of Barking and Dagenham for our designs for the regeneration of the Gascoigne West Estate, an exciting 850 home development. The project will have a significant transformational impact on Barking Town Centre and we have worked closely with Be First, the council’s regeneration company, to ensure our designs complement the neighbouring areas of Abbey Road and Gascoigne East; providing the optimum mix of housing and community services. Simon Fraser, Director at Fraser Brown MacKenna Architects, said: “We have taken a very sensitive approach to the site’s historical context connecting and improving the existing townscape to create an attractive people-friendly sch... More

Project • By Satish Jassal ArchitectsHospitals

Opticians Victoria

A new shopfront and interior for an opticians and new skin clinic in Pimlico, Victoria Satish Jassal Architects have redesigned premises for an opticians practice in Pimlico, Victoria. This involved designing the interior, creating a new shop front and turning an unused basement storage area into a new skin clinic, which has increased the floor area by 50%. The proposed shop front is a modern interpretation of a traditional Victorian shop front design found in the local area. Traditional shop front principles such as the fascia, cornice line, plaster, stall riser, projecting cills, recessed entrance doors and shop windows with displays have been used. The materials used on the shop front will consist of high qualit... More

Project • By Satish Jassal ArchitectsOffices

West Kensington Office Extension

Two new floors to an existing office Satish Jassal Architects has designed two additional floors to an existing office in West Kensington, in the London Borough of Hammersmith and Fulham. The new Grade A office space has been carefully designed to reduce its impact from key views along the street. In particular, the setback along the edges and the removal of the corner on the top floor minimises the extension’s bulk. Full height glazed and thin profiled coloured aluminium frames also help reduce the impact of the roof extension, while at the same time creating a modern ‘crown’ to a 1980s brick office building. More