BLS HOUSE

BLS HOUSE

Architect
M2.senos
Location
Ílhavo, Portugal
Project Year
2013
Category
Private Houses
Damião Santos
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Exterior floor slabsAlcupel
Electric systemsEFAPEL
Sanitairy systemsGeberit
Exterior coating (capotto)Isosombra
Shower panelItalbox
Ssanitairy wareSanindusa

Product Spec Sheet
Exterior floor slabs
by Alcupel
Electric systems
by EFAPEL
Sanitairy systems
by Geberit
Exterior coating (capotto)
Shower panel
by Italbox
Ssanitairy ware

BLS HOUSE

M2.senos as Architects

The allotment is in the center of a small seaside town with a fuzzy site between rural and urban landscape, where we can see a consolidated area mixed with expectant land or agricultural fields. The relationship of the building with the street is also peculiar, either by the diagonal set, but also by the excessive depth of field. It is the lowest part that makes the connection with the public space. With these assumptions, we tried to draw a very plastic object, which begins at the edge of the allotment extending itself as much as possible to the inside face.


To emphasize this solution as well as to solve the relationship with the street, respecting the orthogonality in the construction, we used a trick: a sloped front garden. This garden increases the extent of the proposal hindering the perception of the limits of the building. At the same time the shape of the garden minimizes the size of the construction revealing a discrete volume of only one simulated floor. The entrance is on the north side leaving the living areas facing south which are protected by the design of the top floor. This balance creates a large balcony with iron railings, which also protects the most intimate areas (bedrooms), regulating and optimizing their exposure to sunlight.


On the inside face of the building, with only one floor, there is a garage for two cars and the service areas in a direct relation with the rest of the house program. In this work we tried to balance the domestic spaces with some conceptual design, creating a relationship between the pearl coating, the dark golden frames and the iron with the outdoor spaces rather abstracts/ ascetics, underlined by the slabs in dark concrete, the artificial garden stone and the green cover grid.


Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More