IBTECH IT Center
Cemal Emden

IBTECH IT Center

CM Mimarlik as Architects

The building is situated in the Tübitak MAM (Marmara Research Center) compound in Gebze, approx. 90 km east of Istanbul. The fact that the present operational structure of the company demanded a campus form which emerges from the coalescence of office spaces with the additional recreation, meeting and service areas lead us to a more diverse design than a conventional office building.


When we first saw the site, the first thing that caught our attention and as well became one of the major design criterias was the landscape which leaned towards the green belt and the bay on the southern horizon with a %10 slope.


Another design criterion was the need to divide the construction process into two stages. At the beginning of the design process, both the requirement program and the work schedule included a two staged construction period. Primarily, the larger part was to be designed and built while the second parts construction was to begin only after the first stage was completed. This way of planning required projects for both the separate stages of the construction as well as for the unified outcome we aimed to reach. There were two major difficulties concerning this scenario. The first problem was the need to isolate the construction of the second stage from the already finished and operating first part. After that, the eventual integration between the two stages should have to be seamless.


Under the circumstances mentioned above, we decided that dividing the building into three parts which should result in better unification of the two stages. Dividing the first stage into two united parts would enable us to use a similar design method to link the second stage to the first.


The main entrance was to be linked to the road level by a bridge is conceived as a separate steel frame unit between the blocks A and B. This simplified the orientation of the visitors and the employees. On the other hand, the secondary building entrance and the entrance to the covered parking garage were to be located at the southern façade of block C which is settled on the lower level of the site.


Horizontal circulation would be provided by four steel bridges linking the three main blocks. Three of the bridges would be staggered and of a single-storey, the fourth two-stories, and they would vary in length from 14 to 17 meters.


The blocks form a semi-open courtyard facing the view to the southeast. The courtyard mainly serves as a recreational space which is in close relationship with other spaces like the cafeteria, fitness room, swimming pool and the dining hall also located on the ground level.


After the excavation and construction, a ground restoration with the aim to preserve the natural %10 slope is carried out. The aluminium frame façade, the partial roof slope, the fenestation and main contours of the filled façades are all referenced to this natural slope on the terrain. On the side of the block overlooking the view each storey was successively regressed, there by lightening the appearance of the maas while providing terraces facing the offices.


The cafe located on the block B is connected to the natural terrain with stairs descending through a void on its ground. Just like the open courtyard and the relations it creates between several parts of the building, through the use of open terraces and connections with the terrain, we wanted the building to have strong interactions with the environment it is located in. The entrance façade and the northern facade were designed clearly more massive than the other façades creating a strong contrast. The southwestern façade on the other hand, has a unique character on its own because of the needs deriving from the functions located on that side of the building. Here, a more controlled glass façade with a dotted texture was chosen in order to filter the effects of the sunlight to a certain extent.


The horizontal circulation of the offices were designed at the façades facing the courtyard, together with the bridges connecting the three different blocks are the main elements of the circulation scheme clearly of vital importance in a building consisting of three different parts though operating as a single enterprise.


The plans to divide the construction into two stages were abandoned after the start of the process and all the blocks were simultaneously constructed as single complex.


- Project Name : IBTECH IT Center - Location : TÜBİTAK MAM / Gebze – Kocaeli / Turkey - Architects : CM Mimarlık / Cem Sorguç http://cmmimarlik.com.tr/ - Project Team : Cağrı Küçükay, Barış Kıldış, Ceylan Elgin, Zeynep Onuktav - Interior Design : CM Mimarlık - Client : IBTECH - Project Year: 02.2007 – 09.2007 - Construction Year : 2008 – 2009 - Site Area : 8274 sqm - Construction Area : 11700 sqm - Structural Project : İmar İnşaat Yapı Mühendisliği - Electrical Engineering : ERK Proje Mühendislik Ltd. Şti. - Mechanical Engineering : OMS Tesisat İnşaat Taahüt Tic. ve San. Ltd. Şti. - Main Contractor : Tefirom Group / Diem - Project Type : Office Building - Construction Style : Concrete + Steel - Photographs : Cemal Emden – 11.2009 http://www.cemalemden.com/


Products Behind Projects
Product Spotlight
News
ARW completes the renovation of a former 1950s Pirelli property in Milan
4 Dec 2023 News
ARW completes the renovation of a former 1950s Pirelli property in Milan

Italian architectural studio Botticini+ Facchinelli ARW (Architectural Research Workshop) has comple... More

MVRDV transforms office building into vibrant workspaces for social impact campus in Berlin
4 Dec 2023 News
MVRDV transforms office building into vibrant workspaces for social impact campus in Berlin

Atelier Gardens is an evolving campus in Berlin intended to serve impact organizations, film busines... More

Archello Awards 2023 Winners – Products
4 Dec 2023 Archello Awards
Archello Awards 2023 Winners – Products

Archello Awards 2023 has revealed the products selected as winners of each of this year’s awar... More

Archello Awards 2023 Winners – Projects
4 Dec 2023 Archello Awards
Archello Awards 2023 Winners – Projects

Archello Awards 2023 has revealed the projects selected as winners of each of this year’s awar... More

Berger + Parkkinen transforms three vacant Viennese post-war buildings into a glassblower’s studio
1 Dec 2023 News
Berger + Parkkinen transforms three vacant Viennese post-war buildings into a glassblower’s studio

Austrian-Finnish architecture firm Berger + Parkkinen has completed the transformation of an unused... More

Carr’s sustainable Bruce Street building is a catalyst for urban renewal
30 Nov 2023 News
Carr’s sustainable Bruce Street building is a catalyst for urban renewal

In Melbourne’s inner-city suburb of Kensington, a new red brick and concrete building pays tri... More

Pricegore revitalizes a 1960s brutalist terrace in London’s Chelsea district
29 Nov 2023 News
Pricegore revitalizes a 1960s brutalist terrace in London’s Chelsea district

London-based architectural practice Pricegore has revitalized a modernist terrace townhouse in Londo... More

Detail: Thatch enclosure of the 'Tane Garden House', Vitra Campus
29 Nov 2023 Detail
Detail: Thatch enclosure of the 'Tane Garden House', Vitra Campus

ATTA-Atelier Tsuyoshi Tane Architects has completed a thatch-covered building with a footprint of 15... More