Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

25 May 2022 News

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with church towers in the distance. The horizontal nature of the house, as well as the black façade of burnt wood, are intended to deflect attention to the surrounding nature. 

Annick Vernimmen

The house is positioned at a right angle to the road. When weather permits, sliding windows and doors on both sides of the volume can be completely opened up to blur with the landscape. In a further response to the site and orientation, a garden wall along the mirror-like infinity pool affords privacy while offering protection from wind. A terrace on the north side is covered and includes a wood-burning stove, allowing for the space to be enjoyed throughout the year. 

Annick Vernimmen

The front façade, by the carport, has been opened up with the implementation of wooden slats that create an inviting and intriguing character while also preventing the entry area from being too dark or sombre. Wooden slat elements are echoed throughout the house and also recur in pairs to support concrete canopies.

Annick Vernimmen

 

Black cladding as a design element also finds repetition in the driveway, which is a washed concrete slab of black pebbles.  Floors and terraces in living areas are finished in Ceppo, in a colour that closely matches the concrete appearance of ceilings and canopies. 

Inside, light tone-on-tone colours harmonize with the architecture and result in a feeling of spaces that seamlessly flow into each other. 
In the dining room, a light tadelaks has been applied to the walls, which complements oak veneer joinery and a kitchen worktop of sandblasted Travertine. 

Annick Vernimmen

Addressing the idea of allowing the family to grow in place, the upper floor has three identical children’s bedrooms with a  shared bathroom.

The main bedroom with ensuite and dressing room meanwhile offers the luxurious feeling of a hotel with a terrace that allows one to walk straight out to the pool. The ensuite is finished with brass taps by Vola and brass accents around mirrors and lights.

Related Content
Latest News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More

Featured Products
Featured Projects