3 Ash House

3 Ash House

Architect
Czarl Architects
Location
3 Ash Grove, Singapore 289784, Singapore | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Jiwen Bai
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Floor lampFlos
ManufacturersExterpark
PendantBocci
28
ManufacturersHansgrohe SE
ManufacturersMolteni&C
ManufacturersDuravit

Product Spec Sheet
Floor lamp
Arco by Flos
Manufacturers
Pendant
28 by Bocci
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Duravit

3 Ash House

Czarl Architects as Architects

Sitting at the junction of 2 roads on a peculiar sprawling fan-shaped site, lays a house reminiscent of a stacked village, consisting of a series of interconnected villas. Dwelling units elevated on a multitiered site that slopes up from the front to the rear of the house.

photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai

Background
The couple set out the brief by stating that they desired a private villa with the emphasis of using natural materials. While also wanting the house to express a "masculine" silhouette, possibly one that showcased a bunker-like aesthetic.

photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai

Added with the additional need to surmount the site’s challenging triangular shaped and multi-terrain grounds, the proposal aims to approach the site through the idea of sprawling villas. Built like a stacked village, the proposal aims to break up the conventional singular massing of the bungalow into a series of interconnected smaller dwelling units and distributing them loosely on a manmade landscape.

photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai

With limited natural ground, the architectural strategy was to replicate the natural ground space through elevating an additional landscape area onto the 2nd and attic floor. As such, each separated unit of the house can be experienced as a little villa sprawling out on each floor.

photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai

The added landscape area comprises a long lap-pool with multiple courtyards on the 2nd floor and a “sky garden” planter deck on the attic. While the swimming pool and attic planter deck at the foreground of the house renders seclusion and perception of isolation for the recessed bedroom villas, adjustable aluminium screen wall (for the pool) and dense trees are introduced as additional measures for privacy screening and noise filtering.

photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai

Sky gardens and long planters that also act as sun shading ledges loop around the house forming a horizontal ribbon that helps to break down the mass of the house horizontally.

While offering each villa with landscaped vistas, the planting strategy of the house acts as both a separator and connector through the use of the planting ribbon. The ribbon while being able to adequately divide the massing is also able to visually tie the house together through lush flora and fauna.

Project team: Carl Lim, Anditya Dwi Saputra, Khalis Sidek, Priandra Said
C&S engineer: PTS Consultants
M&E engineer: PCA Consulting Engineers
Quantity Surveyor: Barton Bruce Shaw Pte Ltd
Contractor: Construkt pte ltd

photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai
photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai
photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai
photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai
photo_credit Jiwen Bai
Jiwen Bai
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Skk Paints
2. Oiskos
3. Kstone
4. Polystone
5. Ricefields
6. Mosaico
7. Exterpark
8. Kenjo Lift
9. Duravit
10. Gerberit
11. Hansgrohe
12. Bravat
13. Bocc
14. Flos
15. Lema Wardrobe
16. Molteni&C
17. Simon
18. Kawajun

Read story in DeutschItalianoPortuguêsFrançais and Español

Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More