ADIDAS x INSEP

ADIDAS x INSEP

Architect
Ubalt Architectes
Location
Paris, France | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Yohann Fontaine

ADIDAS x INSEP

Ubalt Architectes as Architects

Renovation of several spaces at the « 'Institut National du Sport, de l'Expertise et de la Performance” (INSEP) as part of its partnership with adidas.


Project carried out by Ubalt Architectes & Ubi Bene
Delivery: January 2020


The purpose of this renovation was to design sustainable and functional infrastructures, with the colors of the two INSEP and adidas entities, dedicated to INSEP residents and visitors.
Locker rooms, house of life for sportsmen, corridors and meeting space have been redesigned to support high-level athletes in their daily lives.


For such, the overall challenge of the intervention was to create an architectural and graphic identity specific to this association, visible through these spaces.


Several dynamics have helped to create this consistency:
- The recurrent use of blue - the common color of the 2 identities adidas and INSEP, but also of certain materials such as stone or metal
- The contrast between graphic materials and raw materials
- The resonance of spaces with each other


House of life for young athletes This atypical place, set between two brick walls is crossing in both directions: privileged passageway between two zones of rooms and crossing in the other direction visually with two sides of picture windows on each side.
In this living space, the stake of the intervention will therefore be to structure, to enrich by serving this circulatory aspect while maintaining a kind of porosity.
A large white expanded metal cage is installed in the center of the living house dividing the space in order to create different poles of activity: the idea being to offer young athletes opportunities for differentiated experiences but at the same time spaces conducive to appropriation.
The large cage accommodates high tables for dinner or work. To its left is a play area and on the other a solarium in the form of a multiple arch facing the view.
Each zone thus created has its own design, its own shape but respond to each other by their shape, their color or the choice of a material.
All these elements slide together without ever touching each other, like a large graphic playground; only the screw leading to the mezzanine disturbs the strict lines of the project.


Ostermeyer Room
This meeting room is designed in coherence with the home of young athletes: blue floor, expanded sheet metal, white tiled furniture.


Corridor
The project includes the reorganization of circulation under the Halle Pajol: blue dominates. These spaces are designed immersively, only light and co-branding dissociate from the tunnel envelope.

 

Locker rooms
Here too immersion is sought but this time it is matter that invades space.
The first actor of the place is the 5x5 white tiles which confront the sandstone of the ground. This goes up along the wall. At the meeting of the two materials comes a blue signature blade representing the partnership. The addition of a mirror and a metallic frame to the ceiling ends up disturbing the physical limits of this space conducive to concentration.

 

photo credit : @Yohann Fontaine 
Partner credit : @Ubibene_Paris / @adidasParis 
This story is available in multiple languages
Share or Add ADIDAS x INSEP to your Collections
Project Credits
University of Toronto Myhal Centre
next project

University of Toronto Myhal Centre

Universities
Toronto, ON, Canada - Build completed in 2018
View Project