Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingFambuena
ManufacturersEMU Group S.p.A.
ManufacturersBuzziSpace
ManufacturersKettal
ManufacturersTON Czechia
ManufacturersArper SPA

Product Spec Sheet
Lighting
Manufacturers
Manufacturers
by Kettal
Manufacturers
Manufacturers

AEB Headquarters

Riehle+Assoziierte as Architects

The new headquarters for AEB - a Stuttgart-based, global software enterprise - are situated on the outskirts of Stuttgart and create 400 new work places as well as a versatile offer of complementary indoor and outdoor facilities. The new AEB headquarters are conceived as a highly flexible composition of divers working environments, in which multifunctional openspaces and cellular retreat spaces group around a carefully proportioned central hall with shared, open balconies to provide good daylight conditions on each floor.

 

Focusing on a single, clear volume within a highly heterogeneous urban context, the primary aim of the project was to create a solitaire building of distinct identity on the former ‘Hansa-Areal’. The new building is deliberately far recessed from the street edge to generate a representative welcoming space in front of the new headquarters. A large cantilever within the building volume marks the main entrance and provides all-weather shelter for personnel and guests.

 

The language of the building is derived from the company’s philosophy and ethos of openness and transparency. On the outside the universal facade is expressed as elegant, deep, stacked aluminium frames of full height glass panes. On the inside predominantly glazed, frameless partitions allow for views through the entire building and therefore visually connect openspace- areas, central atrium and outside environment.

This story is available in multiple languages

AEB Headquarters

Ippolito Fleitz Group - Identity Architects as Interior Architects

The new Stuttgart-Möhringen headquarters of AEB, a leading manufacturer of logistics and foreign trade software, fulfil a life dream of the company’s founder: all employees in Stuttgart are now united under one roof. Stuttgart-based architectural firm Riehle+Assoziierte has designed a new building that fulfils the desire for a transparent architecture. The office space with its 400 workstations is arranged around a four-storey-high atrium that allows for circumferential movement. We in turn have created a differentiated offering of work and communication worlds, effectively translating the company philosophy ‘offen. kundig.eigen.bestimmt.weiter.führend.gut’ into a stimulating interior architecture.

 

It is immediately apparent on entering the building that there is much more going on here than just open-plan office space. Communication is an integral part of the working method and mind-set at AEB. This is immediately visible and palpable: from the reception area, your gaze travels past a deconstructed lounge island, through a wide expanse of glass and into the canteen, which is essentially part of the lobby thanks to the transparency. Balconies that project out into the open atrium offer informal communication zones with varying levels of intimacy. The use of frameless glass and glass balustrades enables flowing transitions, as well as changing vistas and insights into the multifunctional spatial constellations. The open airspace allows for continuous sight axes and visual connections from the entrance area all the way up to the fourth floor. The interior space positively breathes the spirit of the company’s guiding philosophy.

 

The canteen is the most important locus of informal communication; partaking of lunch is only a small part of what goes on here. A range of seating in the form of large tables, intimate booths, casual bistro chairs and the direct juxtaposition to the garden create a restaurant-like atmosphere with multiple seating qualities. Red light frames above the refectory tables structure and zone the space without creating any barriers.

 

Informal communication zones can be found on every floor on the large and small balconies, which are located in diagonally opposing corners of the square atrium floorplan. On the large terraces that overhang the atrium, deep-pile carpets create lounges with diverse seating possibilities from throne-like armchairs and flexible sofa landscapes to moveable poufs. Adjacent kitchenettes transform these areas into communicative zones for informal meetings and brief discussions. Bold pendant luminaires set striking highlights on the large balconies and serve as a vertical connection between floors. On the smaller, recessed balconies, it is all about creating a ‘front room’ ambience. Seating groups with wing chairs and a library with specialist literature create a quiet place where employees can work undisturbed.

 

All employees work non-territorially in open-plan areas. Personal items can be stored in lockers integrated in the wardrobe units. Employees can choose from a differentiated selection of workstations: from height-adjustable workbenches and standing workstations to standing conference situations with integrated monitors. In the larger offices, alcoves provide intimate corners and help establish a cosy atmosphere. In the square floorplan, the diagonally opposing cores A and B have been assigned the colours yellow and blue for easy orientation.

 

Every floor also has a themed room that can be used for larger meetings, as a place of retreat or for in-depth group work. Small cocktail chairs on a fluffy carpet, standing lamps and a cupboard transform the ‘Thinktank’ into a living room. A large red elephant initially appears disruptive, but then allows ideas to take flight. On the fourth floor, the ‘Albflug’ offers views that stretch as far as the Swabian Alb. Modern interpretations of traditional inn furniture like corner benches and rustic chairs create an earthy yet by no means conservative ambience. The ‘Bastelraum’ or craft room does exactly what it says on the door: a large workbench and a wall of work materials invite employees to take part in creative meetings. The ‘Digital Lab’ is the place for the technology-minded to test the latest technologies and conduct research with 3D printers and virtual reality.

 

The ground floor houses conference rooms with different qualities of mood. Colour worlds range from a representative, factual green, via inspiring pink and green, to concentrated blue, transforming the rooms into places of creative communication or quiet contemplation. The new office building finally offers a home to all AEB employees in Stuttgart. The work worlds that have been created within bear testimony to a readiness to change, a boldness and an openness with which the company can look forward to the future.

This story is available in multiple languages

AEB International Headquarters in Germany

Fambuena as Lighting

The new Stuttgart-Möhringen headquarters for AEB, a leading manufacturer of logistics and foreign trade software, was the dream of the company’s founder. Stuttgart-based architectural firm Riehle+Assoziierte has designed the building as an open structure.

 

The office space with its 400 workstations is arranged around a four store high atrium that allows for circumferential movement.


The new Stuttgart-Möhringen headquarters for AEB, a leading manufacturer of logistics and foreign trade software, was the dream of the company’s founder.

EL CHINO
next project

EL CHINO

Offices
Valencia, Spain - Build completed in 2020
View Project