Alte Posthalterei

Architect
Ott Architekten
Location
Zusmarshausen, Germany | View Map
Project Year
2019
Category
Hotels

Restaurants
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Barstool, Standing tableLapalma
Mullion-transom systemJansen
Restaurant chairCOR
Bathroom tabGROHE
Chairs and Tables Andreu World
Flex Corporate, Plaza
Ceilings-/attics-systemsKnauf
Cleano Akustik, Drywall

Product Spec Sheet
Barstool, Standing table
Mullion-transom system
Restaurant chair
Jalis by COR
Bathroom tab
Chairs and Tables
Flex Corporate, Plaza by Andreu World
Ceilings-/attics-systems
Cleano Akustik, Drywall by Knauf

Alte Posthalterei

Ott Architekten as Architects

Throughout the 18th century the "Alte Posthalterei" was a household name: Marie Antoinette, Napoleon, Prince Metternich, Zar Nikolaus I. and many more used to rest there on the busy travel route from Vienna to Paris. The historic building ensemble has been family-owned for a long time. With great enthusiasm OTT ARCHITEKTEN took on the challenge to bring back life to the historically protected building as a modern event location consisting of a hotel and a restaurant.

The history of people of different background and social class spending the night under the same roof was the main motif behind the interior design. Through her interior concept architect Ulrike Seeger tells a story of excessive luxury of the nobility as well as the simplicity of commoners lives. Thus the nearly 70 rooms of the hotel were split into the categories of "Prince Napoleon room", "noble room" and "carriage room" and designed accordingly.

"The main principle of the reconstruction was to preserve as much of the buildings original substance as possible and add to it in a contemporary way. The combination of strict regulations of historic preservation and the technical requirements of a highly modern hotel business was the biggest challenge next to the decaying building substance.“ says Wolfgang Ott about the architectural approach of the project. Old arches turned into rustic wine cellars, simple dormers flooding the historic roof truss with sunlight and and elaborately restored antique doors are reminders of times long gone.

Elements of modern architecture and the historic building seamlessly complement each other with the architects neatly orchestrating the transition between old and new: late baroque corridors come to a sudden halt at an extensive curtain wall glazing. A rustic farmhouse parlor corresponds with the restaurant’s modern design and the gabled roof of the outdoor sauna area consists of minimalistic metal grating.

"dahoim" (dialect for "at home") is the name of the restaurant inside the hotel Alte Posthalterei and the passion project of the tenants Marc and Manuela Schumacher. They both envisioned a place of encounters and wellness, that invites the visitor to return. The friendly and attentive service will make your stay as relaxing and pleasant as possible. In the end you will feel „dahoim“ - at home. The restaurant considers regionality the most important aspect of its philosophy. Thus the hotel operators work in very close cooperation with local suppliers and manufacturers. And in case the ingredients have a longer journey to the restaurant, high quality, sustainability and animal welfare are still of utmost importance. At the Schumachers "dahoim" the four seasons and the respective seasonal products are always taken into consideration. Marc Schumacher summarises: "Our cuisine stands for creative, seasonal and affectionately created dishes that will surprise and inspire you again and again."

Whether you’re looking forward to enjoying a perfect espresso or a cocktail in a relaxing atmosphere, whether you’re a tea enthusiast, wine connoisseur or gin expert: The hotel Alte Posthalterei offers the right match for you. Enjoy the day with pleasant conversations in the lounge atmosphere or in the cozy outdoor dining area and let the day come to a most pleasant end with nice company and being served by friendly service.

 

Material Used :
1. Windows - SCHÜCO
2. Mullion-transom system - JANSEN VISS
3. Wood Flooring - mani - light oak
4. Glas partition wall - INTERWAND - Interlight
5. Sideboard - Werner Works - Basic Cap
6. Chair - Unterluggauer - Garmisch
7. Chair - Andreu World - Flex Corporate
8. Table - Andreu World - Plaza
9. Table - Howe - Usu
10. Barstool - Iapalma - Minun
11. Coat rack - Schönbuch - Sticks

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More

10 living rooms where white sofas take centre stage
23 Jan 2023 Specification
10 living rooms where white sofas take centre stage

In a conversation about living rooms, it is a safe bet that a sofa is the first thing that pops up i... More