Asics Emea HQ

Asics Emea HQ

Architect
Powerhouse Company
Location
Hoofddorp, Netherlands | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Sebastian van Damme
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Joinery of atrium roof and staircases in bambooMOSO Bamboo ProductsMOSO Bamboo Supreme, MOSO Bamboo Solid Beam, MOSO Bamboo Solid Panel
ManufacturersDe VormLJ 2 PET Felt Stack Chair, LJ 3 PET Felt Bar Stool, LJ 4 PET Felt Counter Stool, Nook PET Felt Lounge Chair
Concrete flooring DURACRYL FLOORING SYSTEMSDuramique mineral flooring
Joinery of atrium roof and staircases in bambooFrits de Jong
Climate ceilingINTERALU
Aluminium curtain wall, Curved glass, Aluminium casettesPrince cladding

Product Spec Sheet
Joinery of atrium roof and staircases in bamboo
Joinery of atrium roof and staircases in bamboo
Climate ceiling
Aluminium curtain wall, Curved glass, Aluminium casettes

Asics Emea HQ

Powerhouse Company as Architects

The New ASICS EMEA HQ Creates an Immersive Brand Experience

ASICS, the world-renowned sports and lifestyle brand, has officially moved into their new EMEA headquarters 10 km southeast of Amsterdam in the Netherlands. Powerhouse Company, in collaboration with RED Company, won the competition to design the 11.600 m² state-of-the-art headquarters. The team’s vision for the flagship headquarters as a showcase for the ASICS brand and healthy and sustainable workplace will accommodate the company’s future growth and evolving business needs in Europe, the Middle East and Africa. The resulting building is more than a workplace: it is a destination for local and international employees, product buyers and visitors to celebrate the ASICS legacy and shape its future.


Modern Elegance

From the outside, the building is characterized by an elegant geometric clarity. The full-perimeter overhangs, whose main function is sheltering the workspace from direct sunlight, create the distinctive horizontality of the facade. The entrance of the building, consisting of an oversized, ASICS-branded custom-manufactured blue glass wall, is highlighted by a deep recess in the main facade. The presence of a double-height transparency on one side and a recess with a green terrace on the other breaks the symmetrical composition of the simple horizontal overhangs and central position of the entrance. 


Community Connections

The scheme of the building borrows from the tradition of the palazzo, the architectural element of the atrium, a space that is both the symbolic and physical core of the building. Replacing the functions of a conventional office lobby, the atrium combines the informal quality of a gathering space with the public prominence of an exhibition space. The full-height space is filled with natural light through the glazed ceiling and is surrounded on four sides by the balconies of the four 2.800 m² column-free workspace floors. A playful system of staircases connects the different levels around the atrium, breaking the horizontal continuity of the floors. With the visible movement of people around the building, the open staircases support physical and visual interaction between coworkers at any given moment.


Curated Brand Experience 

At the heart of the ASICS atrium lies ‘ASICS World’, a unique and three-dimensional showcase that displays all ASICS brands. It consists of a playful composition of different boxes stacked unevenly on top of each other. In contrast with the neutral simplicity of the facade, the showcase immediately catches the visitor’s eye, becoming the main visual reference to the ASICS brand. However, the showcase is much more than a simple branding element: designed as a multipurpose space capable of hosting changing, informal activities, it also functions as a podium, meeting space, and design center. On the ground floor, surrounding ASICS World, the building hosts an array of functions including a restaurant, Power Health Bar, the ASICS gym and an ASICS store.


Future-Proof + Flexible Design

Powerhouse Company's future-proof design features an efficient and flexible layout to optimally support various types of work, geared towards innovation and collaboration. With floor-to-ceiling glass windows, each level is flooded with natural light and offers panoramic views of the Defence Line of Amsterdam that has been enlisted on the UNESCO World heritage list since 1996. The building’s full glass facade is complemented by sleek cantilevering roofs, creating a unique silhouette. On each floor, parts of the facade fold inwards to create terraces, giving direct access to outdoor spaces.


“We are incredibly proud of what we have delivered for ASICS. Their new world-leading headquarters will help to attract top-tier talent and inspire employees to engage with their brand, build community connections, and fuel creativity and collaboration under the company's core philosophy. The building's sleek brand identity, range of work spaces and amenities, and beautiful surroundings create a truly vibrant and unique experience for employees, clients and visitors." — Nanne de Ru, Founding Partner at Powerhouse Company


Sustainability + Wellbeing

Catered specifically to ASICS' unique philosophy of ‘A Sound Mind in a Sound Body’, the building was constructed according to the latest standards in health and sustainability, as defined by the WELL Gold and LEED Gold certifications. The design team created a building that is not only beneficial for its surroundings by saving energy, water and reducing CO2 emissions, but also ensures the wellbeing of its employees by focusing on a healthy interior climate and a comfortable, diverse work environment. Due to the strategic positioning of the staircases close to the atrium, users of the building will also be inspired to take the stairs instead of the elevators. This design feature was implemented to stimulate physical activity.


Additionally, the ASICS EMEA headquarters will become part of one of the most sustainable office parks in the Netherlands. The immediate surroundings of the office park are formed by green zones, footpaths and gardens. The chosen location is one of the most visible plots in the area, which is strategically shared with another global brand, Danone. To fully optimize the sustainability and wellbeing of the headquarters, the team worked with technology specialists at bGrid to design a smart building with a smart grid system that measures temperature, CO2 and light. Individuals can manage climate and light via an app. The system also supports work through apps like Find my Colleague, Room Booking and Workplace Finding.


Material Used :

1. Prince cladding - facade systems

2. Frits de Jong - Joinery of atrium roof and staircases in bamboo by Moso bamboo

3. Interalu - Climate ceiling

4. Duracryl - concrete flooring 

This story is available in multiple languages
Share or Add Asics Emea HQ to your Collections
Western Studio
next project

Western Studio

Offices
Belltown, Seattle, WA, USA - Build completed in 2019
View Project