BANQUE DE FRANCE - THE GIANT WHITE SAFE

BANQUE DE FRANCE - THE GIANT WHITE SAFE

Architect
Jean-Paul VIGUIER et Associés
Location
80 Rue Emile Zola, La Courneuve, France
Project Year
2019
Category
Offices

Heritages

Factories
Stories By
Jean-Paul VIGUIER et Associés
©Takuji Shimmura

The new site of the Banque de France

Jean-Paul VIGUIER et Associés as Architects

The new site of the Banque de France is the second biggest cash handling facility in Europe. It handles 25% of the national reserves.


The Paris-La Courneuve center of the Banque de France (Central Bank) rises on the 4.5 ha wasteland of the former Babcock steel factory along the A86 motorway. This project is a reflection of the challenge that is the “Grand Paris” and the major changes happening north of the French capital, of which the Olympic Games in 2024 will be a part. The opening of the Banque de France is the sign of a renewal both for the industrial site and the entire area, the soon to open «Fabriques des Cultures» bringing an added cultural value to the area while preserving its industrial past. 


This new facility is a major step in the Banque de France’s plan to rethink its real estate and modernize its equipment with the creation of an industrial site compatible with its current objectives.


So as to handle soon after opening over 1 billion banknotes (25% of the national reserves), this project involves a specific material and technological infrastructure suited for highly secured and automated facilities. 


The nerve center of this architectural plan is a safe composed of three juxtaposed cubic volumes.

Its main function is the high-speed automated control of banknotes. It is designed to automatically destroy worn out banknotes and put aside the ones deemed suspicious. Its secondary function is the storage of the banknotes in the 26-meter high safe.

Even though the building is supposed to be perfectly sealed, the emphasize on natural light is at the heart of the project. The white ceramic facade presents an alternated hollow pattern that softens the building’s defensive appearance and creates a vibration depending on the amount of sunlight. This attachment to natural light is also demonstrated inside the building where a triangular void was turned into a planted patio open to the staff.


At the entrance of the complex, two former Babcock buildings, dating back to 1923 for the brick one and 1987 for the concrete one, face the “safe”. These two units have been restored and organically connected to one another to be reborn as a unified office building that will be open to the public. 


The general plan creates a dialogue between each entity of the site but also with the entire area. It questions the concept of the architectural openness of a site of which the primary function is to be fully sealed. The project is also a reflection of one of the main concerns of Jean-Paul Viguier et Associés’: the relation between heritage and contemporary architecture.


Program: Major refurbishment of two buildings of the former Babcock Wilcox steel

factory (1923 and 1987) and conversion into tertiary buildings (offices, service area open

to the public and staff cafeteria) and construction of a highly secured fiduciary building.

Assingment: Architecture, city planning, interior design

Completion: 2018

Location: 80, rue Emile Zola, 93120 La Courneuve

Built area: 23 500 m²

Tertiary built area (offices): 6.500 m², 4 levels above ground floor (capacity : 450

approx.)

Fiduciary built area (safe): 17.000 m²

Client: Banque de France

Contractor: Jean-Paul Viguier et Associés

Contractor, engineering and process: Artelia

Engineering firms: Axeflow (Process), Alternative (Acoustics)

Landscape designers: Agence Babylone

Interior designers: Majorelle (space planning)

Construction firms: Léon Grosse (general construction firm), CBC (structural works),

Ineo (CFO and CFA), Spie (plumbing), Jean Lefebvre (gardens and green spaces)

Materials: Extruded ceramic (by Moeding) and metal cases for coating of the facade

Certifications: NF HQETM for tertiary buildings by Certivéa + «Sustainable logistic

platform» 3* by Afilog


The team :


Partner, leading architect: Francesco Zaccaro

Operation architect: Fiona Dunlop, Dionisio Rocha

Project team: Christophe Charon, Beat Meier, Daniele

Molinari, Aboubacar Mahaman Noury, Claire Moreau

Computer generated images: Benoit Paterlini, Giovanni

Barbagallo, Amélie Bellaud

Interior designers: Justine Duhautois, Ninni Byrelid,

Clémence de Dreuzy, Julia Le Guilloux, Sophie Pélisset



 

This story is available in multiple languages
Project team
ENGINEERING AND PROCESS
Landscaping
CFO and CFA
Cladding applications
Gardens and Green spaces
Product Spec Sheet

ElementBrand
Cladding applicationsISOSTA INTERNATIONAL
Ceramic “ALPHATON White” Moeding
Product Spec Sheet
Cladding applications
Ceramic “ALPHATON White”
by Moeding
Monde Condominiums
next project

Monde Condominiums

Showrooms, Apartments and Housing
Toronto, Canada - Build completed in 2012
View Project