Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
Barcode House

Barcode House

Architect
Webber Studio Architects
Location
Austin, United States
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingFlos
Soane Black Side TableAndrew Martin Planning
Bates Cocktail TableArteriors Home
Vintage Kilim RugBlack Sheep Unique
Baltic ChairCS Post
Petrified Wood Side TableJaya Furniture

Product Spec Sheet
Lighting
Soane Black Side Table
Bates Cocktail Table
Vintage Kilim Rug
Baltic Chair
by CS Post
Petrified Wood Side Table

Barcode House

Webber Studio Architects as Architects

This new construction was designed for a family of four, on a small lot that appeared unbuildable given its enormous live oak trees and odd shape. The oaks presented a particular challenge, as the architect designed around not only the trees, but their critical root systems. The result is layout that stretches and bends, make the home feel much larger than it actually is.


It was very important to the client that the design focused on bringing the outside in and giving the client a full view of nearly all the property from the central kitchen area. Despite a very modest budget, floor-to-ceiling windows, concrete floors, and interior walls of simple, stained plywood helped provide an outdoor, tree-house effect. In homage to the client’s more technical half, there are several references to binary within the design, most notably the siding pattern.


00 This new home was designed for a family of four on a small lot that appeared unbuildable given an enormous pair of Live Oak trees and their critical root zones.


01 The resultant buildable area accommodated a pair of volumes connected by a spatial isthmus creating a barbell shaped footprint.


10 The pair of inside corners provide diagonal views between a corresponding pair of outdoor zones: the public front and the private back corners of the site.


11 The house reflects the personalities of the pair of owners. Plywood interior wall surfaces and stained concrete floors are warm and relaxed, reflecting her hard-working earthiness and contrast with his tech-y entrepreneurialism reflected in the scrappy but resourceful ‘bar-code’ exterior siding pattern.

Share or Add Barcode House to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Recreation Center for Elementary School
next project

Recreation Center for Elementary School

Secondary Schools
La Celle-Saint-Cloud, France - Build completed in 2020
View Project