Bizkaia Тower
Aitor Ortiz
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Vegetable green wallTERAPIA URBANA
Felt SlatsHunter Douglas Architectural USA
False FlooringPolygroup
Bespoke Glass FacadeINTERPANE
Lighting & emergency lightingDaisalux
Pumping WellsFLYGHT

Product Spec Sheet
Vegetable green wall
False Flooring
Bespoke Glass Facade
Lighting & emergency lighting
Pumping Wells
by FLYGHT

INTEGRAL REFORM OF THE BIZKAIA TOWER

IDOM as Architects

The Bizkaia tower, located at number 1 Gran Vía street in Bilbao, is a building whose construction ended in 1969. It was originally intended for office use, housing the headquarters of the Bilbao Vizcaya bank. The building has an area of 30,400m2 divided into three basements and 22 floors above ground, in all a height of close to 90m.

photo_credit Aitor Ortiz
Aitor Ortiz

50 years after its construction, an integral reform of the building has been carried out that has allowed the has allowed commercial use on the first 6 floors, keeping the rest of the spaces for office use (65% of the total area).

photo_credit Aitor Ortiz
Aitor Ortiz

Given the state of the building, it was necessary to completely empty it, keeping only the structure to undertake a comprehensive reconstruction.

photo_credit Aitor Ortiz
Aitor Ortiz

The building's structure, made up of metal pillars and beams that according to the original project memory were covered with concrete for fire, have also been reformed with generalized reinforcements on the commercial floors and on the office floors where public use is foreseen. With the exception of the central block of elevators and stairs in the tower, the rest of the communication cores have been demolished and their gaps closed, to generate other locations with greater capacity that ensure the evacuation of the building as a whole.

photo_credit Aitor Ortiz
Aitor Ortiz

Other far-reaching structural changes have been undertaken as a result of functional conditioning factors in the commercial area, such as the implantation of an opening that connects 5 floors of the building with escalators and that has required the elimination of one of the building's main beams. This has meant the need to generate new bracing elements, to ensure a correct transmission of loads and horizontal forces that are produced as a result of the new configuration.

photo_credit Aitor Ortiz
Aitor Ortiz

Another key aspect of the reform has focused on the facade of the building, protected by municipal regulations. Prior to commencing with the drafting of the façade construction project, research and data collection work was carried out to be able to build a façade with identical characteristics as the original, correcting the modifications that the building had undergone over the years.

photo_credit Aitor Ortiz
Aitor Ortiz

The original façade consisted mainly of a curtain wall (stick system) with aluminum mullions and transoms. This curtain wall interspersed glazed panels and blind modules. The glazed panels, which accounted for 40% of the surface of the façade, were mainly composed of glass with a chamber 2.4 m wide by 2.2 m high, although in the lower body and top of the tower it had smaller sized glass sections, 1.2 m wide by 2.2 m high. The type of glass originally installed was commercially called "pink-rose" which provided the characteristic color of the building, especially on cloudy days.

photo_credit Aitor Ortiz
Aitor Ortiz

The blank modules were made up of a sandwich panel with hardly any insulation and which had a cast aluminum panel on its outer face for exclusively decorative purposes. This panel was separated a few centimeters from the sandwich panel, held at its 4 ends with specific fixings. In the blind areas of the building, behind the elevator core and emergency staircase, the façade consisted of a non-insulated factory façade, where decorative cast aluminum panels were also installed, which were screwed directly to the masonry closure. In both cases, these fixings did not allow the deforming material to expand in order to absorb the stresses caused by changes in temperature. Therefore, after 50 years, the plates presented numerous pathologies, with considerable warping and bulging, as well as cracks resulting from the impossibility of free dilation. Due to pollution, especially in its first years of life in an industrial Bilbao, the aluminum plates had lost their brightness and natural color of aluminum, being covered by a dark patina of a blackish tone.

photo_credit Aitor Ortiz
Aitor Ortiz

As there was no record of the construction process on the execution of the aluminum panels, aluminum smelting factories were visited, where it was concluded that the molten aluminum was poured onto an uncovered chemical sand mold, in such a way that the roughness of its visible face was produced by the retractions of the aluminum when solidifying in contact with the air. It is this roughness and vibrations that give the plate its main formal and expressive characteristic (which in a foundry would be the bad side of the piece).

photo_credit Aitor Ortiz
Aitor Ortiz

The original façade underwent a major reform in the 1980s, with the replacement of practically all of the building's glass due to expansion problems in the façade assembly, which led to several glazed modules falling onto the street. The new glass was placed on a bronze-colored aluminum carpentry attached to the original curtain wall and secured exclusively with structural silicone. The original glass of the first 6 floors of Gran Via street was kept, so it was possible to verify the differences between the original glass of a more pinkish color and those installed in the 80s with a more orange color. In both cases, the layer of solar control that they have made the perception of these and their tonality vary depending on the time and the incidence of solar rays.

photo_credit Aitor Ortiz
Aitor Ortiz

Given that some of the original glass remained on the Gran Vía façade, it could be used to exactly reproduce the original color, manufacturing the solar control layer with a state-of-the-art magnetron. The end result has been a façade identical to the original, but very different from the image that the building offered prior to renovation.

photo_credit Aitor Ortiz
Aitor Ortiz

On the ground floor, the façade pillars have been covered with marble, identical to the original and the panels between them have been closed with large glass and hidden profiles that avoid detracting from the façade. The entrance to the commercial zone is from the public square in front of the building. Access to the office area is through Gran Via street, as was the case prior to the renovation.  The lobby is smaller lobby as the space of the ground floor has been given over to commercial space.

photo_credit Aitor Ortiz
Aitor Ortiz

Inside, there were practically no outstanding original elements, as the building had undergone numerous interior renovations throughout its life. Designing an entrance according to the tower was another challenge of the project, especially given the geometry of the existing, narrow and elongated space that could generate a tunnel effect. In addition, in this space beside the street, there are three evacuation exits and access to two service elevators for the commercial premises, two ATMs and access for maintenance. For this reason, it was decided to divide this lobby into two areas, one outside as a hallway where the spaces described above converge and then the lobby itself with its reception area, elevator block and waiting room.

photo_credit Aitor Ortiz
Aitor Ortiz

The strategy focused on integrating and concealing all the existing elements on the walls, especially the doors. For this, a square section corrugated sheet was designed, which concealed the hinges, joints and fittings of the doors, offering a clean image of this space. This sheeting was placed both on the ceiling and on the walls, using white lacquered steel on the inside and anodized aluminum on the outside hallway.

photo_credit Aitor Ortiz
Aitor Ortiz

On the interior floor, white marble was installed, therefore, together with the white corrugated sheet a very bright interior space has been configured. Bush hammered granite has been used on the exterior floor, and together with the anodized aluminum, forms a gray ring that further enhances the interior white. The white marble of the floor, laid out following the rhythm and configuration of the frets, was also placed in the lower half of the reception panel, to form the furniture in this area and frame the access to the waiting room. Green marble is used in the waiting room, identical to the exterior pillars, both on the floor, walls and ceiling and which is accessed through a corridor with Estremoz white marble on the floor, walls and ceiling. The encounters have been taken to the corners and diagonals to generate different geometric and formal readings of the space. Lastly, there is the elevator core configured as a golden block formed by gold stainless steel panels, as a nod to the building that was the headquarters of one of the most important banks in Europe. On the contrary, the elevator lobbies of the rest of the floors have been configured as white boxes with perforated sheet metal with sound-absorbing sheets on the walls and a gray floor, made of micrograin terrazzo or self-leveling mortar.

photo_credit Aitor Ortiz
Aitor Ortiz

The office floors have been designed using the Core and Shell concept and all the installations are close and ready to be connected, except for the fire protection installation that has been completely installed. In the original vaults, warehouses of a special character were created, keeping the armored doors and enhancing the original concrete walls. These spaces have been complemented with warm elements such as carpeting, wood and sound absorbing felt slats or perforated sheet metal panels, trying not to completely lose the original character of the building.

photo_credit Aitor Ortiz
Aitor Ortiz

Team:

Client: AG TL 

Architects: IDOM

Construction Management, Work Supervision, Project Manager & Responsible Architect: Gonzalo Carro

Collaborating Architects: Fernando Garrido, Ignacio Angulo, Cristina Jodar, Patxi Matute

Costs: Gontzal Martinez, Agurtzane Insa, Sergio Llamosas, Jose Andoni Aguirre; Francisco Javier Ruiz de Prada

Structures: Natalia Sagasti, Gorka Viguri, Pedro Niño

Air Conditioning: Lorena Muñoz, Unai Ugalde, Mikel Bilbao, Diego Zarranz

Plumbing & Sanitation: Alberto Ribacoba, Mikel Bilbao, Diego Zarranz

Electricity: Miguel Garcia, Mikel Bilbao, Diego Zarranz

Lighting: Miguel Garcia, Diego Zarranz, Luz Bilbao

Fire Protection: Mikel Bilbao, Lucas Legay, Diego Zarranz

Centralized Technical Management: Veronica Menoyo, Monica Muro

Acoustics: Sara Benito, Angela Lorenzo

Sustainability: Blas Beristain, Eduardo Tello, Amaia Lastra

Certification LEED: Amaia Lastra, Iñigo Aguirre

Administartive Staff: Sonia López, Carmen De Castro

Work Execution: Gontzal Martinez, Agurtzane Insa, Jose Andoni Aguirre

Constructor: BYCAM

Photographer: Aitor Ortiz

photo_credit Aitor Ortiz
Aitor Ortiz

Materials Used:

Facade: RIVENTI
Manufacture of facade glass "Bespoke": INTERPANE
Metallic structural reinforcements: MENA PAJUELO /GRAMOMETAL/VEMSA
Marble Installer: CHAUSAL. Contact: Fernando 606 442 527
Metallic coatings: GRAMOMETAL Installer
Manufacturer of corrugated sheets and perforated sheets: IMAR
Gold stainless steel manufacturer: RIMEX

Metal slat installer: SURIA
Manufacturer of metal slats: LINDNER 
Felt slats: HUNTER DOUGLAS
Ironworks: GRAMOMETAL & VERYBAL
False floor: POLYGROUP Contact: Jose Alberto 659 474 847
Exterior terrace flooring installer: MIABSA 

Outdoor terrace flooring manufacturer: TARIMATEC
Vegetable green wall: TERAPIA URBANA Contact: 955 229 666
Metal carpentry: CIMESA
Wooden doors installer: MIABSA
Wooden doors manufacturer: IMALASA Contact: 910 089 970
Carpeting: CORFU-N ROLS
Bath screens: MIABSA
Wood carpentry: SEIKIDE CARPINTEROS - Ramos 662 935 391
Terrazzo floors: ECOPAVIMENTOS EGUSKIZA 
Self-leveling mortar installer: LANKOR - jon Imanol 609 096 862
Self-leveling mortar manufacturer: WEBBER - Manuel Alcantarilla
Plasterboard installer: JMR_JAVIER 610 865 434
Gypsum cardboard: KNAUF
Interior glazing installer: MUSKIZ BASURTO _Jose Ramon 944 425 279
EI glass door installer: EUROFIRE
EI glass door manufacturer: FOSTER
Motorized glass door manufacturer: AGTA RECORD & Saint-Gobain Building Glass
Manufacturer of epoxy paints and mortar: BASF
Elevators: SCHINDLER
Detection and dry columns: EUROFIRE
PCI pump room: FIREPROT
Medium voltage: HER JAI 
DHW production: TECMAN
Centralized Technical Management: TECMAN
AFS Pressure Groups: ANSAREO

Electric panels: LEGRAND

Uninterruptible Power Supply (UPS): SCHNEIDER
Capacitor banks: CYDESA
RZ1-k and SZ1-k cable: GENERAL CABLE, MIGUELEZ
Cable trays INTERFLEX
Generator set: PRAMAC
Lighting and emergency lighting: LUZ BILBAO, DAISALUX, NORMALUX

UTP structured cabling PANDUIT

CCTV cameras: DAHUA
Intrusion: DORLET

Air conditioners: AIRLAN
Fans and Extractors: SOLER&PALAU
Indoor air conditioning: DAIKIN
Air diffusion: SCHAKO
Pumps: SEDICAL
Regulation: TREND

Detección: NOTIFIER
firefighting fixtures KOMTES
Sprinklers: TYCO

Pumping wells: FLYGHT
Pressure group: LOWARA
Outside source: CALPEDA
Sanitaryware and taps: DURAVIT, GEBERIT
Grease traps SIMOP

Caption
Caption

Read story in EspañolFrançaisPortuguêsItaliano and Deutsch

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House
17 May 2024 News
WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House

Dutch flooring brand WOODlife was included in Archello’s list of 25 best engineered wood floor... More

Knox Bhavan completes energy-efficient and accessible house using prefabricated timber cassette system
16 May 2024 News
Knox Bhavan completes energy-efficient and accessible house using prefabricated timber cassette system

London-based architectural practice Knox Bhavan has completed an energy-efficient and accessible hou... More

Wangen Tower is first multi-level and climbable structure to use self-shaped timber components
15 May 2024 Innovations
Wangen Tower is first multi-level and climbable structure to use self-shaped timber components

Wangen Tower is the first multi-level and climbable structure to use self-shaped, structural timber... More

Lumi Shala by IBUKU is a sculptural bamboo-grid-shell yoga center in Bali
15 May 2024 News
Lumi Shala by Ibuku is a sculptural bamboo-grid-shell yoga center in Bali

Lumi Shala is an artisanal wellness space at the Alchemy Yoga Centre in Bali designed by local archi... More

Makoto Yamaguchi Design completes Tokyo gaming HQ with contemporary appearance of traditional Japanese pagoda
14 May 2024 News
Makoto Yamaguchi Design completes Tokyo gaming HQ with contemporary appearance of traditional Japanese pagoda

Tokyo-based Makoto Yamaguchi Design has completed the new headquarters of a Japanese gaming company... More

25 best aluminum window manufacturers
13 May 2024 Specification
25 best aluminum window manufacturers

Aluminum windows and window systems are lightweight, corrosion-resistant, and structurally strong. S... More

Detail: Red facade and triangular plot create distinctive apartment building in Barcelona
10 May 2024 Detail
Detail: Red facade and triangular plot create distinctive apartment building in Barcelona

Barcelona-based architectural studios MIAS Architects and Coll-Leclerc have completed the developmen... More

Snøhetta completes Norway’s first naturally climatized mixed-use building
8 May 2024 News
Snøhetta completes Norway’s first naturally climatized mixed-use building

Global transdisciplinary architecture and design practice Snøhetta has completed Norway&rsquo... More