B.S.R group

B.S.R group

Architect
RUST Architects
Location
Tel Aviv, Israel | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Yoav Peled

B.S.R group

RUST Architects as Architects

RUST Architects planned and designed the new headquarters for the B.S.R group in Tel Aviv. The firm is an engineering group that specializes in the management of real estate projects in Israel and abroad.

 

After more than 20 years, B.S.R decided to move to new offices that include all of the firm's departments and management offices. The new offices are located on the 31st floor of "Gibor Sport House", in a rectangle and semicircle plan that includes executive & personal offices, lounges and meeting rooms of various sizes, hotspots for engineer supervisors, a large kitchen and service rooms.

 

In accordance with the concept of planning for engineers who work with raw materials and know their characteristics, the architects referred to building materials such as exposed concrete alongside raw wood and iron framing.

 

To create a uniform and elegant structure, a wooden cladding module was designed that covered the core of the building and contains functions and service rooms. The wood cladding becomes a hidden door, cabinets or kitchens and, according to the plan, it curves and adapts to the walls of the space.

 

On the glass façade, offices of the firm's employees were built and enclosed in transparent partitions with a fine black profile. The large conference room, which hosts large groups of potential investors, stands out from the rest of the rooms towards the corridor, creating the prominence of the space that holds over 20 people around a long, wide table.  The large conference room frames a view towards "KikarHamedina" which continues to the ocean and is enclosed in a transparent partition with a wooden profile and metal cabinet units that are reflected by passers-by in the hall.

 

The large reception simulates two curved concrete castings placed on wooden planks. The dark terrazzo floor in the corridors alternates to parquet oak in various applications and is separated with a delicate copper detail.

 

The architects designed a lighting array over the black mesh grid that filtered the exposed ceiling, which is noticeable in a fascinating effect when walking down the corridor. Decorative lighting designed specifically for each space and corner are all made of iron rods and frosted glass spheres.

 

Each employee received a customized table and storage units, including a lighting fixture designed by the architects with the lighting designer AsafWeinbrum, allowing work lighting and up-light lighting that covers the office ceiling in warm light.

 

To create a distinction between functions without using walls, 3 types of ceiling claddings are used that vary in public spaces. Black mesh grid ceiling, flat wood slabs, and wood planks that curve according to the floor plan. Ethnic rugs and deep-colored seating systems are scattered throughout the floor alongside plant arrangements.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More