Casey House

Hariri Pontarini Architects as Architects

The renovation and extension to Casey House, a specialised healthcare facility for individuals with HIV/AIDS, meets the needs of patients and health care providers in a setting designed to evoke the experience and comforts of home. With a new Day Health Program servicing a roster of 200 registered clients and 14 new inpatient rooms, the 59,000 square foot addition brings much needed space and modernized amenities to augment and renovate the heritage-designated Victorian mansion. The new structure embraces the existing building, preserving its qualities and organizing day-to-day user experience around a new landscaped central garden court.


This open space is a fundamental part of the design and is the heart of the facility, visible from every corridor and each of the inpatient rooms. Through operable windows that allow for fresh air and cross-ventilation, every inpatient enjoys an unobstructed garden view from their bed. The windows flood patient spaces with natural light and provide a connection to the outside world, making the hospital feel like a home. Sustainable design elements include high efficiency tinted glass, rainwater collection cisterns and locally sourced materials. The plan received a Canadian Architect Magazine’s 2013 Award of Excellence for its high design and respect for client welfare.


Involved companies;

Heritage Consultants: ERA Architects Inc.

Landscape Consultants: Mark Hartley Landscape Architect

Mechanical / Electrical Engineers: WSP Canada

Structural Engineers: Entuitive

Interior Design: IBI Group and Hariri Pontarini Architects

Acoustic Consultants: Swallow

Security Consultants: Mulvey & Banani

Food Service Consultants: Kaizen Foodservice Planning

Code Consultants: David Hine Engineering


Image Credits

Photos: doublespace photography.

Sketches : Siamak Hariri.

Model images : Hariri Pontarini Architects.

Casey House

Entro as Consultants

Casey House is the world’s only independent specialized healthcare facility for HIV/AIDS. Since 1988, Casey House has served those living with HIV/AIDS, and now continues to welcome a diverse group of individuals. After nearly 30 years, the outlook for those living with the virus has drastically and positively changed, and the function of Casey House has changed with it. They felt it was time to make a bolder statement about the work they do and the people they serve with an architectural expansion by Hariri Pontarini Architects, adding 58,000 square feet and extending the feeling of home and warmth from the original Victorian mansion. As part of this expansion, Entro developed an exterior identification pylon, and supported the interior designers from IBI Group with the interior wayfinding signage and donor recognition.


The look and feel of the signage program was in part inspired by the pattern and texture of the architectural design, which uses a grid of different coloured bricks, varying stone finishes and dark glass to represent a quilt. The quilt has been a major figure in the HIV/AIDS movement ever since San Francisco AIDS activists established it as a memorial to victims of the disease. To mirror this design, we used a series of alternating rectangles with differing hues along the entire spectrum of red. This is also an abstract nod to the heart – a symbol of compassion for people, and the central feature of Casey House’s identity.


Another important component of this design was creating a feeling of light, so we used different tints and shades to evoke a sense of warmth for patients and also subtly communicate the vibrancy of life. Healthcare facilities also require extreme sterility, requiring materials that will not hold bacteria, and are durable enough to sustain intense and frequent cleaning. This is especially true for facilities like Casey House, that serve individuals with weakened immune systems as a result of the virus. To accommodate this need for sterilization, we used acrylic and metal to encase all information.


The exterior pylon sign acts as both an identification and public art piece, and uses the same spectrum of red from the interior signage, as well as introducing a wider array of warmer and cooler hues. The quilt pattern is realized through these colours as well as textural components, as each rectangle protrudes from the centre in a range of different widths.


The design used for this signage program was so well received that we were asked to create a version that could be used for a series of holiday and thank-you cards, and we provided this as an in-kind donation. To find out more about Casey House and the incredible work they do, see here. To find out more about the Casey House building, see here.

Share or Add Casey House to your Collections
Project Credits
Consultants
Heritage Consultants
Interior Design
Landscape Architects
La Petite
next project

La Petite

Bars
Al Ain, United Arab Emirates - Build completed in 2019
View Project