Centro De Artes Nadir Afonso

Centro De Artes Nadir Afonso

Architect
Louise Braverman Architect
Location
Boticas, Portugal | View Map
Project Year
2013
Category
Parks

Museums
© FG+SG Architectural Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersAlucobond
ManufacturersDORMA HÜPPE
ElevatorsOtis
ManufacturersSaint-Gobain Glass HQ
ManufacturersVitra.

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Elevators
by Otis
Manufacturers
Manufacturers
by Vitra.

Centro de Artes Nadir Afonso

Louise Braverman Architect as Architect

The forward-thinking design of the Centro de Artes Nadir Afonso literally and figuratively breaks new ground in its northern Portuguese town of Boticas. The new 20,000-square-foot sustainable museum will display 80 works created by the renowned living Portuguese artist, Nadir Afonso, who early in his career practiced architecture with Le Corbusier and Oscar Niemeyer.


Integrally intertwined with the urban development of Boticas, the museum is sited to create a cultural extension of this medieval hill town, for it is strategically located both down the street from the new City Hall as well as at the intersection of newly built national highways funded by the European Union. By exposing the art of Nadir Afonso to a much larger audience, as well as serving as a cultural and economic engine for the local economy and surrounding region, the new museum is poised to become a global destination.


Merging landscape and architecture, the new sustainable building is divided into two distinct but connected parts. The urbane cultural structure across the street from the newly built municipal building speaks to the future of Boticas, while a green-roofed park covered, below-grade, exhibition hall facing the adjacent rolling hills connects to its pastoral legacy. The urban face of the building consists of an above-grade double-height entry hall with a second story balcony providing entrance to a 100 seat indoor auditorium, and an informal exterior auditorium that together with a multipurpose space, gift shop, and administrative space contribute to the civic stature of this growing Portuguese town.


The below-grade exhibition space and surrounding outdoor sculpture court are carved out of the natural hillside. In order to reduce the carbon footprint, the earth is retained by a cyclopean wall composed of recycled stone reclaimed from the site excavation. Since the interior exhibition walls are considerably shorter than the exterior walls of the building, museum guests will always have a long layered view of the art to the outdoor vine-covered cyclopean walls, creating a unique feeling of viewing art within a lavish grotto.


The design of the Centro de Artes Nadir Afonso reveals a unique atmosphere that celebrates both the efficiency as well as the pleasure of sustainability.

Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More