Cheung Sha Wan Primary School

Cheung Sha Wan Primary School

Architect
ArchSD
Location
7 Tonkin St, Cheung Sha Wan, Hong Kong | View Map
Project Year
2021
Category
Primary Schools
Studio UNIT

Cheung Sha Wan Primary School

ArchSD as Architects

A school is a community: a micro-society. The act of learning is to be achieved by means of active participation of the learners with the environment, through a journey of self-discovery and investigation. The spatial concept for Cheung Sha Wan Primary School is to bring students and teachers together with the playground, central ball court and other spaces, to encourage interaction through various activities.

Caption
Caption
Caption

 

The school is located in a densely populated neighbourhood.  Like in most urban infill sites, high-rise residential buildings surround the plot, overlooking the school ground leaving limited views from within. As a result, the school is spatially designed with an inner focus to form the heart of the activities.  The central ball court is therefore located in the centre of the school campus, embraced by an articulated circular ramp and an existing tree of 9m high, creating an embodiment, pulling together spaces and creates a central focal point. 

Caption

The assembly hall, functional teaching rooms and classrooms are arranged in different blocks around the central ball court. From the entrance plaza, through the covered playground, the coloured ceiling creates a continuity of axis leading to the circular ramp. Open corridors, balconies, overlooking terraces, benches and big windows are designed on different levels, facing the circular ramp, to bring closer the different spaces and activities, encouraging interactions. Students have the opportunity to connect the experience of adventures or events from one space to another through the connecting spaces. They can also choose to visit the parts that capture their intrigue.

Caption

 

Caption
Caption
Caption

Our vision for Cheung Sha Wan Primary School is an opportunity for developing and enhancing the sense of arts through a series of picturesque frame highlighting elements and features.  The museum like design encourages an intimacy with the "galleries", housing cabinets of curiosities. 

Caption
Caption

On-grade planting and green roof provide green scenery for the interiors, composing the layers of spatial experience, attracting communications between indoor and the open spaces. The selection of materials like fair faced concrete, timber panel, metal screen, together with the ample greenery, create a sense of discovery of spaces, to stimulate the passion for self-discovery.

Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More