Courtyard on a coastal hill

Courtyard on a coastal hill

Architect
Kevin Lloyd Architects
Location
Zimbali Coastal Estate, Dolphin Coast, South Africa | View Map
Project Year
2015
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrand
TapsHansgrohe SE
Bianco Lasso - White shimmerCaesarstone
Flamed Rustenberg Afrigran
ManufacturersBLANCO
ManufacturersClasswood
Sanware and tiles supplyItaltile

Product Spec Sheet
Taps
Bianco Lasso - White shimmer
Flamed Rustenberg
Manufacturers
by BLANCO
Manufacturers
Sanware and tiles supply

Courtyard house on a coastal hill

Kevin Lloyd Architects as Architects

The site has magnificient panaramic views of the canefields, lagoon and sea with views towards Durban. These are south west, south and east which meant these facades would be exposed to the  prevaling bad weather winds. North lies to the back of the sloping site. Our Client is of Greek heritage and we desired to use this clue to create the protective courtyards with the buildings wrapping around the open spaces common in the Mediterrean. THe concept was to make the building as transparent as possible so from within the protected courtyard and house you could view the stunning seaviews.

 

Challenged by the Estate guidelines of roof over hangs we developed a continouous baywindow strip on the first floor to act as the eaves element and the clad these with aluminium adjustable shutters to provide protection, privacy and controlled viewing.

 

The house has internal double volumne space to allow the sense of transparency to the courtyard to flow up into the second staory.

 

Our Client loves the house and it provides for memorable holidays for his family and many friends both local and international

This story is available in multiple languages
Share or Add Courtyard on a coastal hill to your Collections
Project Credits
Consultants
Sub-Contractor
Glass staircase design and fit
Santiago Hills Villa
next project

Santiago Hills Villa

Private Houses
Santiago, Puntarenas Province, Costa Rica - Build completed in 2020
View Project