Deptford Lounge

Deptford Lounge

Architect
Pollard Thomas Edwards
Location
9 Giffin St, Deptford, London SE8 4RH, UK | View Map
Project Year
2017
Category
Primary Schools
Chris Hodson

Deptford Lounge

Nordic Copper from Aurubis Finland as Facades

The Deptford Lounge – wrapped in a perforated skin of Nordic Royal golden copper alloy – demonstrates a new typology of school and community building, and gives a civic focus to the local community.

Developed from an initial brief for a state-of-the-art public library and a new building for the relocated Tidemill Primary School, Pollard Thomas Edwards architects’ (PTEa) scheme creates a highly innovative mix of co-located uses on a single site. The complex houses facilities shared between the new primary school and the whole community, via the Deptford Lounge library, including a rooftop sports pitch, a flexible suite of assembly spaces and a dining hall and kitchen.

For the golden wrapping applied to the facades, rigid folded cassettes of copper alloy provide sharp, clean joints between clearly defined panels.  These are set-out in a stretcher bond pattern, referencing historic timber hull construction in ship-building associated with Deptford, located on the south bank of the River Thames. Different levels of perforation are used so that the transparency of the wrapping adds another dimension with the play of light.
 
PTEa project architect Hamish Kilford-Brown said: “From a distance the golden form appears solid but close-up reveals itself as transparent and light-weight, floating above its glazed base. On a functional level, the wrapping provides solar shading to the large areas of glazing, while also allowing suitable levels of light in.

“We sought an inspiring material, with reflective properties that would give the building a jewel-like quality set against its main street context. Copper and its alloys have sound sustainable credentials with exceptional durability and lifespan. The weathering characteristics of this copper alloy are important: the material is virtually maintenance free and provides a surface that will change very little over time.”

Rikyu by boy Tokyo
next project

Rikyu by boy Tokyo

Shops
10,12 Sukhumvitsoi 32, Klongton, Klongtoey, Bangkok 10110, Thailand - Build completed in 2019
View Project