DL House

DL House

Architect
DP+HS Architects
Location
Jakarta, Indonesia
Project Year
2017
Category
Private Houses
Don Pieto
Product Spec Sheet

ElementBrand
Aluminium Door – AP Finish GoodYKK AP America Inc.
LuminairesPhilips Lighting Signify
SanitaryTOTO
Door & Window AccessoriesDekkson
Exterior & Interior Paint – Weathershield & PentaliteDulux
Ceiling PanelMilan Ecowood

Product Spec Sheet
Aluminium Door – AP Finish Good
Luminaires
Sanitary
by TOTO
Door & Window Accessories
by Dekkson
Exterior & Interior Paint – Weathershield & Pentalite
by Dulux
Ceiling Panel

DL House

DP+HS Architects as Architects

This house is located in a residential area in Jakarta, Indonesia. It occupies a 337,5sqm plot of land. In contrast to the houses surrounding this project, which mostly adapted to Mediterranean style, this house is an attempt by Don Pieto&HennySuwardi of DP+HS Architects to represent the younger generation’s taste which more keen into the natural and tropical modern atmosphere.

 

The brief was quite simple: a house for a young couple with a master bedroom and other bedrooms for children in the future and for visiting parents/in-laws. The client didn’t relish the idea of ‘closed space’, and they were clearly wanted a space where inside and outside blended together, a kind of livable open spaces.

 

The basic idea was to create a space where they can celebrate living in natural ambience, but still be able to enjoy ample contemporary amenities.

 

The strategy is to divide the program of the house into three levels, the 1st level includes a garage and service area, the living spaces were being elevated to the 2nd level to be more exposed, more open, and in line with the basic purposes of a living space. The 3rd level includes a master bedroom and children’s bedrooms, alongside a small upper living room. Our attempt is to recreate the feeling and sense of natural atmosphere into livable space. We translate the natural dynamics of nature into more predictable outcome. We want to smell plants, we want to hear water drops, we want to let people step into the threshold of cold stone and warm timber, we need to feel the wind breeze, we want to be under the shady sunlight, we want to evoke the senses, we try to recreate the feelings and memories of being with important people under the trees; while still consider the compactness of young couple’s everyday lives.

 

We arrange an unobstructed living space with a large void to emphasize openness, leading to visual and verbal connection between spaces and activities, both horizontally and vertically. The void serves as the light source for the entire inner part of the house, with laminated glass skylight plus double layer screens to protect from direct sunlight and create different shadow pattern throughout the day, while help setting up the mood. The shallow pond around the ‘living island’ combines with the void for cross ventilation system help lowering the house temperature during the day.

 

The color palette of this house is pretty straightforward, natural earth colors combined with strong black color dominates the façade, while the interior part uses monochrome colors to help emphasize the different colors and textures of the plants and interior fixtures.


Material Used:

1. Dulux – Exterior & Interior Paint – Weathershield & Pentalite

2. SK Kaken – Exterior Paint - Ceraskaken

3. Milan Ecowood – Ceiling Panel

4. Roman Granit - Tiles

5. TOTO – Sanitary

6. YKK AP – Aluminium Door – AP Finish Good

7. Dekkson – Door & Window Accessories

8. Saint-Gobain – Laminated Glass

9. Philips - Luminaires

Project team
PUSHKA apartment
next project

PUSHKA apartment

Apartments
Kyiv, Ukraine - Build completed in 2018
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter