Elementary School Komorany

Elementary School Komorany

Architect
XTOPIX
Location
Komořany, 143 00 Prague 12, Czechia | View Map
Project Year
2026
Category
Primary Schools

Secondary Schools
XTOPIX

Elementary School Komorany

XTOPIX as Architects

The new school of Komořany is located on a northern sloping plot adjacent to the forest at the edge of Prague. We perceive the plot as a connecting transition between the forest and the new public infrastructure - a transition between the wild and the cultivated.

photo_credit XTOPIX
XTOPIX

The new building responds to the morphology of the plot. We connect the individual floors to the adjacent height levels of the surrounding terrain and neighboring streets. We use the maximum of the dramatic elevation - immersing the building to the terrain we cover the volume of the new school. Three volumes with the same footprint are set on top of each other, cascading towards the forest and therefore creating the residential roofs.

photo_credit XTOPIX
XTOPIX

We place the school as close to the eastern edge of the plot as possible. Towards the northwest, we create a recessed entrance corner. By doing so we define the gathering place under the oaks for pupils - a school piazzetta made of coloured permeable concrete, which allows chalk drawing and children's games. 

photo_credit XTOPIX
XTOPIX

At the western border of the plot along Horkého Street, we create a green strip with bays - a school garden. The wild character of the forest penetrates this zone together with the path of the water. 

photo_credit XTOPIX
XTOPIX

The ground floor of the building is dedicated to functions that mix with the public - an entrance lobby, dining room and library with study rooms. Beyond the entrance lobby is the most dominant space of the school - a covered atrium with stair seating. During big school events, the covered atrium can be connected variably to the adjacent cafeteria, lobby, and large gym.

The whole house is united by a habitable communication axis. The axis rises through the stair seating to the play area connected to the gym and outdoor atrium.

photo_credit XTOPIX
XTOPIX

The highest part of the school and also the closest part to the forest consists of the technical classrooms and the sports department of the school. This section also has its own entrance, which could be used by the public. The sports department consists of two gymnasiums and a sports field located one above the other.

A significant element of the building is the facade made of recycled material. The KLP panels are made of recycled plastic. This product for exterior facades is maintenance-free, weather resistant and recyclable. On the facade will be used around 80 tonnes of recyclate.

We plan to use a Czech invention - Rebeton. A recycled concrete that uses building rubble and nano-mixtures instead of natural aggregate.

The drainage will be carried out according to the principles of rainwater management. There is a forest above the elementary school property, from which drainage will lead through the plot to a nearby stream. Stormwater will cascade through the retention basins.

photo_credit XTOPIX
XTOPIX

The landscape is conceptually designed to contrast between the natural area around the school and on the rooftops with the urban character of the entry area. Komořany is located on the border between the open countryside and the city, where the forest is the greatest natural feature of the area. In the proposal, the forest descends smoothly around the school building and along the roofscape into the valley. In terms of species, we work with the natural vegetation of oak groves, which represent domestic oaks, hornbeams and babyka maple.

photo_credit XTOPIX
XTOPIX

In contrast with the forest part is the entry piazzetta with an urban character designed for gathering. The red oaks will be prominent here with their autumn colouring, underplanted beds with ornamental grasses and perennials.

A safe school front is an important criterion. For this reason, we propose traffic calming with a raised roadway in the street at the school entrance.

The world of Komořany Elementary School is a world full of diverse environments and various characters, which encourage not only students to discover and learn.

photo_credit XTOPIX
XTOPIX

Project Name:           Elementary school in Komořany

Architecture Firm:     XTOPIX (www.xtopix.cz)

Status:   1st prize in architectural competition          

Gross Built Area: 13 546 m²

Project location: Prague, Czech Republic

Design Team:   Martin Málek, Pavel Buryška, Barbora Buryšková, Lucie Lorencová, 

Michal Štěpař, Michal Rešetár, Ondřej Fiedler, Lada Chromelová, 

Martin Černý

Client:   Prague 12

Engineering:   AED

Landscape:  Land05

Collaborators:   Květoslav Syrový, Jiří Vítek, Jakub Zajíček

Visualization:  Jan Drška

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More