EURALILLE

EURALILLE

Architect
XTU architects
Location
LILLE, France
Project Year
2009
Category
Offices

Shops

Housing

EURALILLE

XTU architects as Architects

The architectural course of action develops the suggestions of the clients desire for a high vertical fragmentation, and a creation of a “skyline” with the buildings. We can see;


Along the Boulevard Hoover, a vertical interruption, creates the 8 meter trenches that where demanded.


The volumes are cut in a vertical way so that interior patios are created. The vertical structures on the F strip are intensified by color contrast.


On the H strip lower constructions (level 3), with planted terraces, houses on the roof, are part of a landscape of urbanised woods


In between, the G strip creates a long trench where is placed a mall. “Bridge buildings” cross the trenches to establish a link between two faces of a same landscape, between the city and the woods.


Skyline: seen from the boulevard, the vertical volumes do not have all the same height. Indeed the landscape of the “Skyline” is a free space where everyone develops after their needs. The Skyline then cuts itself a silhouette in the sky.


The gathering of these vertical, horizontal, and transveral volumes creates a fragmentary landscape, but coherent in its diversity. It all seems carved, sculpted from one piece. All of the buildings seem to be part of a same “family” but each one of them has their own identity: they are pieces of a landscape.

Project Credits
Product Spec Sheet

El Mallol Civic Center
next project

El Mallol Civic Center

City Halls
Sant Hipòlit de Voltregà, Barcelona, Spain - Build completed in 2019
View Project