Evolution South scheme for Barratt West London is set to transform the Stonegrove and Spur Road Estates in Stanmore

Maccreanor Lavington Architects as Architects

Maccreanor Lavington’s Evolution South scheme for Barratt West London is set to transform the Stonegrove and Spur Road Estates in Stanmore, North London.


Evolution South, which has already won a 2013 Housing Design Award, will provide 279 new homes as part of the regeneration of the 11.5-hectare site in the London Borough of Barnet. Completion for this final phase in the major overhaul of one of the borough’s most vibrant, densely populated areas is expected by January 2015.


Maccreanor Lavington’s transformational approach will redefine the old fashioned estate typology which in this instance has suffered from an architecture and layout at odds with its surroundings, and has become cut off from surrounding neighbourhoods, suffering rapid degeneration. Designs have been influenced by the “Garden City’ movement of the late 1800’s, with dwellings set within a well-considered and well-proportioned streetscape.


“Our design is a sensitive response to the existing landscape of mature trees, creating a new high density, low rise residential neighbourhood” said Gavin Finnan of Maccreanor Lavington. “It will provide 146 apartments, together with 147 terrace and courtyard houses forming legible tree-lined streets, and a new pocket park and playspace. The new layout repairs and reconnects the immediate urban grain.”


A new frontage to Stonegrove – a major route through this part of North London – has been created by designing a number of four-storey apartment buildings, which all use the same family of materials but with sufficient variation in the design to create individuality. Maccreanor Lavington have used a London Stock brick, referencing traditional Victorian London terraced houses, with careful detailing around windows and opening.


“We believe that a home is a family’s greatest investment – financially and emotionally – and therefore don’t experiment with, or seek to invent, new materials and claddings for the sake of novelty. Brick weathers well, ages gracefully and doesn’t require a huge amount of repair or maintenance” said Gavin Finnan.


Apartment buildings to the southern end of the Stonegrove frontage and the terraced houses that adjoin them, with be constructed of the same materials and are intended to read as part of the same structure. A single storey wall at ground floor level connects the two typologies with a branded brickwork that helps create a coherent identity. Filigree metalwork balconies and entrance porches will enliven the street scene.


With private outside amenity space becomingly increasingly important for urban residents, Maccreanor Lavington have strategically maximised the number of houses with private gardens. 147 houses will have a private garden at ground floor level. Some ground floor apartments will also enjoy a private garden or terrace space. The remaining apartments will enjoy generously sized balconies. Those located in the two apartment buildings to the northern end of Stonegrove have access to either a communal courtyard or shared garden space.


Maccreanor Lavington’s public realm design provides over 2000m2 of public amenity space in a series of spaces within Evolution South, with the largest a central East/West orientated central green space. This high quality landscaped ‘pocket park’ will include seating areas and an informal play space. Two smaller additional spaces relate to the large mature trees standing along the southern edge of the site.


With an emphasis on safety and sustainability, the streets will provide a low-speed only environment for vehicles. The focus has been to provide pedestrian priority spaces in which the choice of surface materials, planting and street furniture has a large part to play in achieving a sense of place. The layout of the apartment blocks adopts the principles of ‘Secure by Design’ creating clear divisions between public and private areas through the use of planting and edging treatments. The layout will allow good natural surveillance of all public spaces, with frequent front doors to the streets and a multitude of windows and balconies overlooking streets and green spaces.


With Evolution South, Maccreanor Lavington are replicating many aspects of their successful design approach for Accordia, the Stirling Prize winning housing development in Cambridge. While Accordia’s houses were designed for the higher end of the market, homes at Evolution South will be more affordable but will still retain many striking features, including the same brick stock.


Notes to editors


1 The Stonegrove and Spur Road Estates are an 11.5 hectare site on the borders of Edgware and Stanmore, North London, bounded to the East by Green Lane and to the West by Stonegrove. In addition to a series of low and high-rise housing blocks, in poor states of repair, the site included the buildings and grounds of St Peter’s Community Church. The former housing estates suffered from a lack of connectivity and legibility, with few direct links to the adjoining suburban residential areas. Despite the poor quality built fabric the site includes a large number of attractive mature trees including some particularly fine Oak and Holm Oak specimens.


Proposals for the redevelopment for the whole site, drawn up by Sprunt Architects, were granted outline planning permission as part of a hybrid application to the London Borough of Barnet in 2007.


2 The scheme will consists of 279 units, 303 car parking spaces and 2000m2 of high quality open space, including a new public square. There are 22 shared ownership units and 257 private for sale units (other affordable housing is provided in earlier phases of the regeneration). There are 133 houses and 146 apartments. • No. of homes: 279 • Site size: 4.5ha • Net density: 62 (units / ha) • Smallest / largest home size: 45.5m2 / 128m2 • Size of home which is principal offer: 125.6m2 • Tenure mix: 92% Private, 8% Shared Ownership • No. car parking spaces: 303

Share or Add Evolution South to your Collections
Project Credits
Columbia University School of Nursing
next project

Columbia University School of Nursing

Universities
New York, NY, USA - Build completed in 2017
View Project