Francis A. Gregory Neighborhood Library

Francis A. Gregory Neighborhood Library

Architect
Adjaye Associates
Location
Washington, D.C., United States
Project Year
2012
Category
Libraries
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersSpacesaver Solutions
ManufacturersGuardian Glass
Plastic LaminateAbet Laminati
ManufacturersBernhardt
EntrancesDORMA HÜPPE
ManufacturersHerman Miller

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Plastic Laminate
Manufacturers
Entrances
Manufacturers

Francis A. Gregory Neighborhood Library

Adjaye Associates as Architects

Adjaye Associates’ Community Libraries in Washington DC open to the public


Adjaye Associates’ new neighbourhood libraries for the District of Columbia, the William O. Lockridge/ Bellevue Library and Francis Gregory Library, have opened to the public. The brief called for the new buildings to be “flexible, accessible, welcoming and inviting” and the libraries challenge the traditional closed typology, introducing a social element with a strong urban and cultural programme.


The William O. Lockridge/Bellevue Library


“Communities need empowering buildings – and this neighbourhood library is all about the creation of a strong beacon for its community. The primary act of public architecture is to create spaces that are socially edifying and socially liberating – using design excellence as a social force that makes good. This is at the heart of my work, so it is very exciting to see this building welcome its community through its doors.” - David Adjaye


The William O. Lockridge/Bellevue Library is characterized by its celebration of views across the neighbourhood, and the insertion into the dramatically sloping site topography. The challenge was also to create a civic building within a residential context. Rather than a single monolithic form, the library is a cluster of geometric volumes, both elevated and grounded physically to the site.


Using the grounded main volume to host the library central stacks and primary reading, the elevated volumes create a welcoming portico at the entrance that can be used for events and informal gatherings. The volumes mediate the scale of the building by using small, medium and large forms, derived from the library’s program but also capturing the surrounding urban fabric and the site topography, while resonating with neighboring residences of a similar composition. Wrapped in a concrete and glazed skin replete with timber fins, the envelope not only resolves structural and shading requirements, but also articulates the vertical presence of the building juxtaposed to the sloping landscape.


By fragmenting the building into smaller volumes, the arrangement takes advantage of the natural topography by setting the library to maximize the eastern exposure for filtered natural lighting, which is the primary light source. On plan, the volumes follow the geometry of the site to form a series of identical, shifting rectangles.


The library service areas are layered, with adults, teenage and children’s services contained within the separate volumes. The first floor contains the circulation desk, adult browsing, sights and sound, a meeting room and library staff support spaces. The second floor has additional adult browsing and children services. The third floor contains further adult, meeting rooms and teen services. The concrete staircase, taking visitors up to the higher levels, matches the incline of the street to suggest a sense of bringing the street – and the neighbourhood – inside.

Project Credits
Aluminum House
next project

Aluminum House

Private Houses
Madrid, Spain
View Project